Podizanjem majpana slavi se proljeće, a u nekim mjestima i pale vještice…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Večer uoči prvog svibnja, u selima u okolici Daruvara, u kojima još uvijek živi većinsko češko stanovništvo, ispred mjesnih, čeških domova postavlja se Majpan, majbaum, odnosno maj. Stablo je to visoko nekoliko desetaka metara, a najčešće simbolizira dolazak proljeća.

– Majpan ili Majbaum znači majsko drvo. To je germanski običaj. Slavenski narodi nisu znali taj običaj. Đurđevo i blagdan svetog Marka, kada se nekad izvozila stoka na pašnjake, to su dani kojima se u našim krajevima slavio dolazak proljeće, zazivalo se i ljepše vrijeme. Nijemci su sjevernije, pa su oni postavljanjem majskog drveta par dana kasnije prizivali i slavili proljeće. Od njih su to preuzeli Česi, koji su to dovezli u naše krajeve, tamo gdje ima dosta češkog stanovništva – pojašnjava nam Tomislav Matić, viši kustos bjelovarskog muzeja i poznavatelj mjesne tradicije i dodaje kako slični običaj podizanja drveta njeguju u Dautanu i okolici Bereka.

Da je tradicija preuzeta od Nijemaca, potvrđuje Vaclav Skalnik, predsjednik DVD-a Ljudevit Selo, odnosno Lipovca kraj Daruvara.

– Duga je to tradicija, ne samo kod Nijemaca, već i u srednjoj Europi. Mi to radimo slaveći proljeće i tu smo tradiciju preuzeli od naših starih. To se drvo uvijek postavlja zadnji dan travnja. Nekad prije su dečki svojim djevojkama nešto manji maj stavljali ispred kuća, da im pokažu ljubav – kaže Skalnik koji napominje da postavljanje maja najčešće odrađuju vatrogasci koji za to imaju potrebnu opremu.

– U ovim krajevima najčešće se postavlja grabovina jer je najraširenija, ali kada smo bili u posjetu češkoj Kašavi, vidjeli su da se tamo maj postavlja od bora, koji se “doštukava” pa može biti visok i 27 metara. Nekad se to drvo dizalo ručno, uz pomoć lojtri i štrikova, ali smo posljednjih nekoliko godina počeli dizati pomoću strojeva. Proces je takav da većina okupljenih krene dizati maj rukama, ali dovršimo podizanje strojem, da slučajno ne bi došlo da pada drveta i ozlijede – priča nam.

Nekad se davno, za maj kopala rupa u zemlji, a u Ljudevit Selu su, po uzoru na svoje poznanike iz Češke, napraviti široku cijev u zemlji koja se spušta samo u jednu stranu, a kada se u nju uglavi maj, ona se pričvrsti i drvo više ne može pasti dok ne dođe vrijeme za rušenje krajem svibnja. Sve se radi u relativno kontroliranim uvjetima.

– Maj ukrašavaju najmlađi trakama i balonima, a okuplja se cijelo selo kako bi uživalo u toj tradiciji. Ove godine održana je i vrtna zabava sa živom muzikom, a učiteljice iz češke vratile su običaj “Paljenja vještice”. Djeca maskirana u vještice nose lampaše, a postoji ta Velika vještica izrađena od raznih materijala, koja ima košaricu preko ruke. Djeca pišu poruke na papiriće da nitko ne vidi, ubacuju to u košaru, pa se vještica spaljuje na lomači skupa s tajnama napisanim na papirić, kako bi i one izgorjele. To paljenje vještice je isto češka tradicija koju smo sad opet vratili – priča Skalnik koji se i sam paljenja vještice sjeća iz svog djetinjstva.

 

FOTO: VLADIMIR BILEK/PRIVATNA ARHIVA


PODIJELI S PRIJATELJIMA!