Hrebak: Bjelovar će biti jedan od gradova s najnižim porezom u državi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ne stišavaju se reakcije na najavljenu poreznu reformu, prema kojoj će se smanjivati porezi, ali i doprinosi, zbog čega bi u džepovima građana trebalo ostati više novca. Među ostalim, najavljeno je ukidanje u svim gradovima i općinama. Taj dodatni porez u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imaju tri općine (Dežanovac, Končanica i Kapela), a od gradova ga nema jedino Bjelovar, i to od 2020. godine. Gradska vlast predvođena HSLS-om postepeno ga je smanjivala od 2019., kada je s 12 smanjen na 9 posto. Nakon toga je, početkom 2020., smanjen na 60 posto, da bi 1. svibnja iste godine on bio potpuno ukinut.

-To je bio jedan od najboljih poteza koje smo učinili tijekom mandata. Moram priznati da sam bio skeptičan i na početku mandata nisam bio za tu opciju, no ona se na kraju pokazala odličnom. Prirez je porez na porez i mislim da nema smisla imati dva poreza nego da je pametnije imati jedan koji će biti sveobuhvatniji – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodaje kako pozdravlja i najavu da bi se gradovima moglo dozvoliti da ubuduće sami odlučuju koliko će iznositi još jedan od gradskih poreza, porez na dohodak.

-To smatram odličnim rješenjem i smatram da je to bit i suština decentralizacije. Ako se to zaista dogodi, neovisno o tome što je Bjelovar i sada najveći hrvatski grad bez prireza, mi ćemo nastaviti i dalje porezno rasterećivati naše građane. Ima nešto u tome da se smanjenjem poreza povećava baza obveznika, gospodarstvo raste i budi se, a nedostatak u gradskom proračunu se nadoknađuje na drugačiji način, kroz veći broj ljudi koji plaćaju manji porez. To dokazuje upravo slučaj Bjelovara koji danas ima imamo skoro dvostruko veće prihode nego prije pet godina sa prirezom – kaže Hrebak.

Bjelovarski gradonačelnik tvrdi kako će najavljene promjene Grad Bjelovar će znati iskoristiti.

-Već sad mogu poručiti sugrađanima kako će Bjelovar u budućnosti biti jedan od gradova u kojima će se plaćati najmanji porez u državi – poručuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!