Ponuda ‘flanaca’ je bogata, ali potražnja je skromna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zeleni se bjelovarska tržnica. Sada je vrijeme presadnica, flanaca, a uobičajeno bogatu ponudu na svojim kockama ima Jasna Pranić.

-Sve ima, od salata, kupusnjača, celera, peršina, blitvi, poriluka, lubenica, dinja, krastavaca, paprika, jagode, batata, ma sve – nabraja što od presadnica ima bjelovarska uzgajivačica.

Svega ima osim kupaca. Prodajna sezona je krenula stidljivo, skromno i na udarne tržne dane u podne prodavačke tezge su pune.

-Loše, vrijeme je katastrofalno, hladno. Nitko ništa nije pripremio i prodaja ide jako sporo, jako, jako sporo – žali nam se Pranić, a i sam pogled po tržnici potvrđuje njene riječi.

Bilo je i ranije takvih godina kada se u vrtove zbog hladnog vremena krenulo tek poslije 15. svibnja, prisjeća se Pranić, ali ni ona s višedesetljetnim stažem ne pamti toliko skupu sezonu.

-Zemlja je skupa, grijanje je skupo, sjeme je otišlo drastično gore. Sjeme koje sam nekada plaćala 700 kuna sada plaćam dvije i pol tisuće, ova godina je katastrofa – opisuje stanje bjelovarska uzgajivačica.

Dobro nije počela ni Mariji Čupić na čijim se kockama također zelene flanci. Dio ih je, kaže, odnio mraz.

-Mi nemamo grijanje jer bi nam to bilo preskupo, pa smo višestruko pokrivali. I tako je bilo gubitaka, ali s tim i računamo – iskrena je Čupić.

Na drastična poskupljenja nisu mogli računati, a sami kod formiranja cijene moraju biti oprezni.

-Mi dići cijenu ne možemo jer tko će nam onda kupiti, ljudi ionako kukaju da im je preskupo tako da moramo naći balans. Malo jesmo digli cijenu, ali koliko čujemo Bjelovar je najjeftiniji od svih okolnih gradova – kaže Čupić.

Svoje je cijene korigirala i Pranić. Raditi besplatno, kaže, ne želi.

-Nisam drastično mijenjala cijene, ali kada sjeme paprike platiš kunu i pol ne možeš ga prodati po dvije kune jer gdje je tegla, gdje je zemlja, gdje je grijanje. Nema šanse – tumači Pranić.

I ona se kao i Čupić nada da će se vrijeme malo stabilizirati, sunce promoliti i prodaja krenuti jer sada prodaja kada zatopli krene, pa čim malo padne kiša padne, ali nadaju se da će svibanj donijeti bolje trženje i prazne kocke na kraju dana. Što savjetovati onima koji presadnice kupe – kako da opstanu i rode ovom hirovitom vremenu unatoč ni same ne znaju.

-Joooj, ne mogu ti biti pametna jer svi ovisimo o vremenu, a kakvi će biti to ne znam – kaže Čupić.

Ono što se može pretpostaviti je da je pred nama neizvjesna i skupa sezona, skupa za uzgoj povrća, a vrlo vjerojatno skupa i za džep onih koji će ga kupovati.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!