Kreće obnova legendarnog vozila iz Kusonja: ‘To je simbol otpora, junaštva i žrtve’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ostaci oklopnog vozila TOP 1 s kojim su pripadnici A satnije Bjelovar i hrvatski policajci upali u zasjedu u Kusonjama 8. rujna 1991. godine ustupljeni su od strane Grada Pakraca Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije te idu u obnovu koja će se raditi u bjelovarskom bravarskom obrtu MA-PA. 

Nakon obnove, vozilo će biti dostupno javnosti, odnosno izloženo na otvorenom prostoru Galerije “Barutana 1991.”, kako bi svjedočilo tragičnim, ali i slavnim vremenima hrvatske suvremene povijesti.

-Hvala predsjedniku pakračkog Gradskog vijeća Miroslavu Ivančiću s kojim smo to sve koordinirali i koji je napravio veliku gestu i ustupio nam ostatke vozila koje je rađeno u Pakracu. Andrea Posarić iz Grada Bjelovara je voditeljica cijele inicijative, hvala i predstavnicima A satnije kao i gradonačelniku Hrebaku koji je prihvatio ovu inicijativu i odlučio da Grad sufinancira projekt sa sedam tisuća eura – kazao je predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije Marin Sabolović. 

Novi, stari izgled

-Potpora projektu su i obitelji poginulih u Kusonjama kojima se također zahvaljujem. Inače, vozilo će biti obnovljeno na jedan zanimljiv način. Dakle, jedino izvorno što je ostalo je podvozje i to će se očuvati, a onda gore će ići oklop, u samo vozilo će se moći ući gdje će se dolje moći vidjeti to izvorno podnožje, a vanjština sva će biti napravljena tako da će 100 posto odgovarati izvornom obliku – kazao je Sabolović. 

Gradonačelnik Dario Hrebak rekao je da nije morao dugo razmišljati hoće li podržati ovaj projekt. 

-Meni je žao što je samo ovo ostalo od tog vozila, ali nikad nije kasno za obnovu. To vozilo za Bjelovarčane je simbol otpora, hrabrosti, junaštva i žrtve koje su ti dečki podnijeli. Dakle, jako je važno da se to vozilo obnovi. Koliko god obnova košta, to je ništa što to vozilo znači i simbolizira Bjelovarčanima i obiteljima koji su izgubili najmilije – kazao je Hrebak. 

Predsjednik gradskog vijeća Pakraca Miroslav Ivančić rekao je da Pakrac poštuje svoje branitelje iz Pakraca, ali i iz svih dijelova Hrvatske pa tako naravno i iz Bjelovara. 

-Prijateljstvo Pakraca i Bjelovara je zaliveno krvlju i uvijek ćemo se za sve moći dogovoriti – kazao je Ivančić. 

Hrvatski branitelj i pripadnik A satnije  Pero Drmić vozi se improviziranim vozilom u rujnu 1991. godine te je sudjelovao u pokušaju spašavanja bjelovarskih branitelja. 

-Dosta je emocionalno ovako govoriti. Sjećanja naviru, ovo su ostaci vozila u kojem su bjelovarski branitelji, pripadnici A satnije, otišli braniti grad Pakrac, otišli braniti Hrvatsku i znamo kako je to završilo. Nažalost nema ih više, ali ušli su u legendu – Pero Drmić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!