Mario Gazić: U bolničkom sustavu nedostaje 4 tisuće medicinskih sestara. Situacija je teška…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mario Gazić, magistar sestrinstva iz Bjelovara, predsjednik je Hrvatske komore medicinskih sestara već gotovo četiri godine i kandidirao se za još jedan mandat.

Gazić je posljednjih je dana u središtu zanimanja jer njegovi kolege traže veće plaće za sve u zdravstvenom sustavu, a ne samo za liječnike.

Već ste gotovo četiri godine na čelu Komore, što se promijenilo nakon vašeg dolaska?

Brojne su stvari na kojima smo radili i koje smo realizirali u protekle četiri godine. Smanjili smo članarinu u Komori s 0,4 na 0,3 posto bruto plaće, ugovorili smo kolektivnu policu osiguranja za sve članove, uveli smo izbor predsjednika Komore na principu jedan član – jedan glas. Kao ogroman uspjeh mojeg prvog mandata moram naglasiti i kako smo neprekidnim zalaganjem Komore postigli da se magistrama i magistrima sestrinstva na radnim mjestima i položajima 1. vrste prizna visoka stručna sprema kao i da se u Kazneni zakon uvede djelo prisila prema zdravstvenom radniku i pooštri kažnjavanje napada na medicinske sestre.

Realiziran je i projekt specijalističkog usavršavanja iz hitne medicine te definiran poseban koeficijent za ta radna mjesta, a paralelno smo Ministarstvu zdravstva predložili više od 20 programa specijalizacija u sestrinstvu. Uvedena je i mogućnost dodatnog usavršavanja medicinskih sestara u obiteljskoj medicini. Bilo je još dosta aktivnosti, ali ove su najznačajnije. Posebno je za naše članove značajno da smo u tom razdoblju isplatili novčanu pomoć članovima zbog teške bolesti ili smrti te za saniranje šteta od potresa u ukupnom iznosu od 498 tisuća eura.

Da je Komora tu zbog svojih članova govore i podaci da je u protekle četiri godine ugovoren niz pogodnosti za medicinske sestre i tehničare od povoljnije kreditne kamatne stope u PBZ-u u odnosu na druge korisnike, popust za dopunsko zdravstveno osiguranje u Merkur osiguranju, popusti za osiguranja nekretnina, automobila, dopunsko te dodatno zdravstveno osiguranje kod Allianza i Generali osiguranja.

Imate više od 30.000 članova, što su njihovi najčešći upiti/zahtjevi?

Članovi se Hrvatskoj komori medicinskih sestara najčešće obraćaju s pitanjima oko provjere bodova za licencu, odnosno odobrenje za samostalan rad, pitanjima oko trajnog stručnog usavršavanja te pitanjima vezanim uz njihova prava. Naše stručne službe uvijek su na raspolaganju članovima.

U tijeku su pregovori s Vladom oko nove sistematizacije i većih plaća, kako ide taj proces?

Vlada čini se i dalje nema sluha za naše zahtjeve, a to su povećanje platnih koeficijenata za minimalno deset posto i unaprjeđenje radno-pravnog statusa, odnosno bolje uvjete rada. Od 2013. godine iz Hrvatske je otišlo 3.000 medicinskih sestara. Prema našim projekcijama za pet godina će u mirovinu otići između 5000 i 7000 medicinskih sestara. To znači da nam se može lako dogoditi da će se pojedini odjeli morati zatvoriti ili smanjiti svoje kapacitete jer neće biti medicinskih sestara koje će skrbiti za pacijente. Već sada u zdravstvenom odnosno bolničkom sustavu nedostaje 4.000 medicinskih sestara, situacija na terenu je doista teška. Ono što je potrebno je hitno povećati plaće medicinskim sestrama i na taj način zaustaviti njihov odlazak u inozemstvo. Komora apsolutno podržava akcije sindikata, kao i mogući štrajk medicinskih sestara i tehničara.

Što su minimalni uvjeti na koje ćete pristati?

Uvjeren sam u razumnost obiju strana u pregovorima. Sindikati u ovom trenutku zahtjevaju 10 % povećanje plaća.

Vjerujete li da je moguć štrajk i kako bi on izgledao?

Doista se nadam da ćemo s Vladom i premijerom Plenkovićem riješiti sva sporna pitanja, no ne dođe li do toga odluku o obliku štrajka donijet će Sindikat i njhova tijela, kao i veličinu i opseg štrajka.

Iz Bjelovara ste, kako ocjenjujete uvjete u OB Bjelovar u odnosu na druge hrvatske bolnice?

Bjelovarska bolnica kao i druge županijske bolnice imaju slične probleme u pitanju infrasktukture i ljudskih resursa. Izgradnjom nove zgrade Bolnice uspjeli smo napraviti iskorak u poboljšanim uvjetima kako za pacijente tako i zaposlenike.

Predstoji nam opremanje zgrade kako bi kompletna bila u funkciji i na usluzi svim našim građanima koji istinski zaslužuju imati najbolje uvjete dok su na liječenju.

Prisutan je i određeni deficit kadrova koji se mora popuniti i tu je bitna suradnja sa Županijom koja svake godine izdvaja financijska sredstva kako bi privukla medicinski kadar u našu bolnicu.

Što učiniti da zdravstvo u BBŽ bude u vrhu RH?

Nove objekte imamo u rangu sa europskim bolnicama, a da bi bili u vrhu moramo imati kvalitetan kadar koji će raditi u njima. Potrebno je stvoriti pozitivno okružje kako bi zadržali postojeće, a ujedno i privukli nove stručnjake u našu bolnicu, a sve sa ciljem pružanja najbolje skrbi za građane naše županije. Osim akutnih liječenja, potrebno je razvijati i skrb za palijativne bolesnika koja je u ovim trenucima u začecima kod nas i na taj način se pozicionirati na karti zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Bjelovarski list (Razgovarao Željko Brkić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!