Motive za novu seriju poštanskih maraka snimio bjelovarski fotograf: Za sve je ‘kriv’ ujak Janez!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na poticaj povjesničarke umjetnosti, akademkinje Željke Čorak, Hrvatska pošta pustit će 9. lipnja u optjecaj seriju s motivima hrvatskih marijanskih svetišta. Dizajnirala ih je Ariana Noršić. Prvo izdanje od četiri poštanske marke bavi se lokacijama svetišta Gospe od Otoka u Solinu i Majke Božje Karmelske u Svetoj Gori pokraj Gerova, Obje teme na po jednoj marki prikazuju eksterijer i najvredniju umjetninu u njoj. Snimke Svete Gore, njen idilični eksterijer i bidermajerski kip Majke Božje Svetogorske iz 1847. godine snimio je poznati bjelovarski fotograf Štefan Brajković.
-U svitanje jednog srpanjskog jutra 2021. godine odlučio sam po prvi puta zajedno s ujakom Janezom – koji je naravno bio gore bezbroj puta – otići na Svetu Goru kod Gerova i snimiti Svetište Majke Božje Karmelske. Imao sam sreće, pogodilo se čarobno vrijeme, a fotografije su završile kao i obično na Facebooku.  Sasvim slučajno zapele su za oko dizajnerici Ariani Noršić koja ih je pretvorila u poštanske marke koje su pobijedile na natječaju i bit će u opticaju od 9. lipnja – otkrio je Brajković.

Dodaje i kako će na istoj lokaciji sredinom srpnja biti postavljena cjelovitu izložbu.

Marke su izdane u arčićima od 8 maraka i s jednim privjeskom u nakladi 30.000 primjeraka po motivu. Svaka pojedinačna marka je nominale 0,47 eura. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!