U Dolinama pred dovršetkom jedan od najmodernijih sustava upravljanja otpadom u Hrvatskoj, evo tko će ga sve koristiti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar bi najkasnije do kraja ove godine trebao imati jedan od najmodernijih cjelovitih sustava gospodarenja otpadom, a najvažnija karika u tom lancu je sortirnica vrijedna oko šest milijuna eura koja je izgrađena na odlagalištu Doline u prigradskom naselju Prespa.

Izgradnja i opremanje sortirnice gotovo je u cijelosti financirana iz izvanproračunskih sredstava Grada Bjelovara jer 85 posto investicije namireno je iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je dodatnih pet posto osigurano putem Fonda za zaštitu okoliša. Na teret gradskog proračuna odnosi se tek preostalih deset posto investicije.

Sortirnica će služiti da se što više pristiglog otpada prenamijeni i u obliku sirovine vrati na tržište te da samim tim što manje komunalnog otpada završi na odlagalištu otpada.U Dol

Predstavljajući projekt, gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da će uz Bjelovar, sortirnicu, a uskoro i kompletan reciklažni sustav koristiti i grad Daruvar, ali i 12 općina u okolici Bjelovara, a riječ je o Dežanovcu, Đulovcu, Kapeli, Končanici, Novoj Rači, Rovišću, Severinu, Siraču, Šandrovcu, Velikoj Pisanici, Velikom Trojstvu i Zrinskom Topolovcu.

Kada se sve zbroji, 70 posto otpada koji se stvori na području Bjelovarsko-bilogorske županije završit će u Dolinama i to ne kao otpad, nego većinom kao buduća iskoristiva sirovina, objasnio je gradonačelnik.

„Sortirnica je samo dio jednog velikog modernog i cjelovitog rješenja za gospodarenje otpadom, a ukupna vrijednost tog projekta iznosi oko 15 milijuna eura. Osim sortirnice, tu su i kompostana, reciklažna dvorišta, radni strojevi, posude za otpad i slično. Posebno bih zahvalio predstavnicima gradova i općina koji sudjeluju s nama u ovom projektu jer znam da im nije bilo lako donijeti takvu odluku”, poručio je Hrebak. Dodao je da je Bjelovar, baš kao i ostatak Bjelovarsko-bilogorske županije, ne svojom krivnjom prije pet godina završio u projektu za koji se, naglasio je, već tada znalo da neće uspjeti.

„Tada smo donijeli odluku da napravimo vlastiti sustav gospodarenja otpadom i znam da nije bilo lako gradovima i općinama donijeti odluku da idu s nama. Sada se to pokazuje kao ispravna odluka jer imamo jedan od najmodernijih sustava gospodarenja otpadom, onakav kakav bi trebao imati i Zagreb, a nema ga ni približno”, kazao je Hrebak te pohvalio suradnju koju Grad Bjelovar ima po pitanju gospodarenja otpadom s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i županom Markom Marušićem.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!