Zlatko Strčić: Nepravomoćno sam osuđen za nanošenje lakših tjelesnih ozljeda partnerici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Portal Klikni.hr objavio je članak pod nazivom ‘Bjelovarski profesor teško pretukao partnericu. Prijetio joj nožem…’

Na članak je reagirao Zlatko Strčić putem odvjetničkog ureda i prenosimo ga u cijelosti. 

‘’Kao dugogodišnji profesor Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, zaposlen na istoj duže od 25 godina, radi zaštite vlastita integriteta, i integriteta ustanove u kojoj sam proveo dobar dio radnog vijeka, dužan sam reagirati na web članak objavljen na portalu KLIKNI.hr od 29. svibnja 2023. godine. 

Iako se u članku ne navodi moje ime, iz inicijala Z.S. i opisa moga posla razvidno je o kome se radi, a što potvrđuju brojni pozivi koje sam zaprimio odmah po objavi. 

Točno je da sam presudom Općinskog suda u Bjelovaru nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 6 mjeseci zbog kaznenog djela protiv života i tijela – tjelesnom ozljedom, iz članka 117. Stavak 2,. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona (,Narodne novine’ broj 125/11, 144/12m 56/15, 61/15 101/17, 118/18, 126/19 i 84/21). Posebno ističem da se radi o nepravomoćnoj presudi i predmetu koji je trenutno u žalbenom postupku. 

Naime, nigdje u citiranoj presudi ne stoji da bih svojoj partnerici nanio teške tjelesne ozljede. Za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda nikada protiv mene nije vođen kazneni postupak, niti sam za takvo kazneno djelo osuđen. Nigdje ne stoji da bih teško pretukao partnericu. 

Točno je da sam nepravomoćno osuđen za nanošenje tjelesne ozljede (lake), a što je razvidno iz citirane presude na koju se autor objave poziva. Sasvim je razumljivo da u kontekstu želje za većom tiražom odnosno posjećenosti web portalu ‘teške tjelesna ozljeda’ zvuči puno ‘bolje’ od lake tjelesne ozljede, ali isto tako, takva objava ne pridonosi objektivnom izvještavanju javnosti. To tim više što se radi o privatnoj stvari i nemilom događaju koji se zbio unutar četiri zida, a koje detalje javnost ni ne treba znati. 

U cilju obavještavanja javnosti o nepravomoćnoj presudi koja je donesena protiv mene, smatram apsolutno nepotrebnim senzacionalizmom dodatno iskazivanje podnaslova ‘teška ozljeda’, kada o tome nema niti govora, kao i isticanje mojih profesionalnih usmjerenja i činjenice da sam u obavljanju svog posla svoje učenike pripremao za koncert. Ne vidim u kakvu se to vezu ima staviti sa događajem koji se zbio. 

Kao dugogodišnji profesor Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, te kao osoba koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri odgojila i profesionalno usmjerila veliki broj mladih ljudi, svjestan sam da postoji interes javnosti za ovakve događaje, ali onda bi bilo korektno i profesionalno od strane autora članka da barem objektivno obavijesti javnost, pročita nepravomoćnu presudu prije objave, i javnost izvijesti točnim činjenicama, a ne da iznosi neistine. 

Izvještavati javnost na ovako senzacionalistički način protivno je novinarskoj etici, radi dodatnu štetu ne samo meni, veći i društvu u kojem živimo, a da ne govorim o šteti koja se na opisani način nanosi ustanovi u kojoj sam pošteno i nadasve profesionalno odradio dobar dio svog radnog vijeka.’

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!