Čak 97 posto njihovih studenata pronalazi posao, neki i prije nego što dobiju diplomu u ruke!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sto posto – vjerovali ili ne tolika je stopa zaposlenosti bivših redovitih studenata Veleučilišta u Bjelovaru. Dakle, baš svaki redovni student koji završi VUB dobit će i posao. Fantastičan postotak dobiva se i kada se u računicu ubace vanredni studenti jer je ukupna stopa zaposlenosti bjelovarskih studenata visokih 97,1 posto. Da još više pojednostavimo, kada bismo uzeli da su studenti učenici razreda, otprilike tek jedan od njih 30 nakon završetka studija ne bi radio.

Odlični podaci 

Riječ je o dodiplomskom studiju na kojem se studenti mogu školovati u tri smjera – mehatronika, sestrinstvo i računarstvo, a prema zadnjem ispitivanju koje su početkom ove godine proveli na fakultetu, postotak zaposlenosti po smjerovima jest 95 posto na mehatronici, 97,17 posto na sestrinstvu te 100 posto na studiju računarstva.

– Svi redoviti studenti, odnosno oni koji nisu imali posao, nakon završetka studija rade. Zanimljivo je da na tehničkim smjerovima oni uglavnom posao nalaze već na trećoj godini studija tijekom stručne prakse. Nerijetko i svoje završne radove rade na budućim radnim mjestima – ističe sjajne rezultate studenata bjelovarskog VUB-a prodekan za nastavu i studente Zoran Vrhovski. Ovim brojčanim podacima svakako treba dodati činjenicu da se većina studenata zapošljava unutar granica Lijepe naše. Kada su u pitanju studenti računarstva i mehatronike, većina se zaposli u Bjelovaru. Studenti sestrinstva rade po cijeloj Hrvatskoj. Kako otkriva, naš sugovornik njih otprilike tri posto radi u inozemstvu.

Do posla još na studiju

Jedan od bivših studenata Veleučilišta u Bjelovaru čiji poslovni put potvrđuje ove podatke je mladi Bjelovarčanim Petar Cvetko Voćanec, prvostupnik računarstva. Iako je diplomirao lani, ovaj 24-godišnjak u struci radi već dvije godine. Prvi posao je dobio već na drugoj godini studija.

– Posao sam pronašao uz pomoć voditelja studija Tomislava Adamovića te kolega koji su tad bili treća godina studija. Do tog prvog posla u struci mi je pomoglo baš to što sam imao priliku u trećem semestru početi učiti predmete vezane za web programiranje. Vrlo rano sam shvatio da je to ono što me zanima i nastavio se samostalno educirati u naprednijem web programiranju, naravno, uz podršku profesora – priča Cvetko Voćanec koji je otada već nekoliko puta promijenio tvrtke, no ističe kako je bio izrazito zadovoljan u svim firmama u kojima je radio te kako je iz svake od njih odlazio isključivo zbog novih prilika za edukaciju i zaradu.

U ovom poslovnom uzletu najbolja odskočna daska mu je bilo studiranje na bjelovarskom Veleučilištu koje svoje studente zaista školuje za posao, a ne za burzu. Kako kaže Cvetko Voćanec, gradivo koje prolaze studenti na fakultetu je zaista odlično jer se uče mnogi programski jezici i koncepti unutar programiranja.

– Tehnologije koje se uče korisne su na tržištu rada te, samim time, studenti budu solidno pripremljeni za posao koji će obavljati. Na inicijativu pojedinih profesora, VUB je reagirao i na činjenicu da pojedini napredni studenti vrlo rano savladaju gradivo te se tim studentima pružaju prilike da se dodatno educiraju radeći na naprednijim zadacima putem studentskog inkubatora ili putem natjecanja – naglašava naš sugovornik napominjući kako se proteklih godina Bjelovar razvija u jako dobrom smjeru te je kao takav postao odlično središte kako za poslovnu karijeru tako i za obiteljske ciljeve.

-Zbog toga, čvrsto vjerujem da ostajem u Bjelovaru još dugi niz godina. Što se tiče planova nakon diplome, fokusiram se na daljnje usavršavanje i obrazovanje kroz obavljanje posla. Dugoročno postoji mnoštvo poslovnih planova koje imam s kolegama. Svaki od tih planova ostvariv je i iz Bjelovara te se stoga nadam da će ovaj grad vidjeti još pokoju zanimljivu tvrtku u idućih nekoliko godina – zaključuje ovaj mladi bjelovarski informatičar koji je trenutno zaposlen u tvrtki Nomendi6. Riječ je o tvrtki koja se bavi razvijanjem web aplikacija namijenjenih za korištenje od strane drugih firmi, odnosno enterprise aplikacije. Neke njihove aplikacije služe kao alat koji klijentima ubrzava implementaciju svojih programskih rješenja dok ostale obavljaju određene zadatke koje je klijent želio implementirati. Također, često izrađuju i marketinške aplikacije koje se koriste na prezentacijama, predstavljanjima raznih uređaja i slično.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!