Grana stočarstva koja je podjednako privlačna i mladima i starima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je stočni fond u padu, postoji dio koji raste – salers goveda. Ta francuska mesna pasmina je kod nas sve popularnija i sve se više stočara, uključujući bivše mljekare, odlučuje na nju. U posljednje tri godine broj grla se tako udvostručio i s tisuću došao na oko dvije tisuće, a salerca uzgaja 80-ak poljoprivrednika u 17 županija. Među njima je i Vedrana Marković iz Ruškovca kod Bereka koja u staji ima 17 grla salers pasmine i nešto simentalaca. Salers je u njenoj staji već četvrtu godinu, a ušao je zbog toga što su Markovići željeli pokušati i s nečim novim.

-To je u Hrvatskoj još donekle nepoznato bilo, drugačija je vrsta, drugačije su od ovih naših krava, a uzgajaju se u sustavu krava-tele – navodi razloge Marković.

Drugačije su i po tome što su jednostavnije za uzgoj. Dobro podnose temperature, nisu boležljive, općenito su manje zahtjevne jer su više na ispaši, većinom se same otele. Ipak i oni sami se još uče.

-Ponekada se desi da pobjegnu kada je suša i ima manje trave na pašnjacima, ali uglavnom je to mirna pasmina – kaže ruškovačka uzgajivačica.

Upravo zbog te jednostavnosti uzgoja, ali i isplativosti jer kupca u pravilu nije teško pronaći nema odustajanja. Dijelom i zbog toga što oni koji se odluče na uzgoj salersa imaju potrebnu stručnu podršku koja je pogotovo na početku ključna.

-Glavni razlog zašto do sada nitko nije odustao od uzgoja je što mi kao udruženje pružamo maksimalnu podršku svim početnicima, a posebno mladima. Najvažniji je dobar plan početka uzgoja – ističe predsjednik Udruge uzgajivača salers goveda Mirko Devčić.

Udruga je stoga u svom sjedištu u Staroj Kapeli pokrenula trening centar kroz koji bi trebali proći oni koji u svojoj staji odnosno na svom pašnjaku uz podršku udruge žele imati salers goveda, a kroz koju prolaze kroz sve faze uzgoja – od odabira matičnog stada do prodaje. Iskustvo Vedrane Marković je da vlada veća potražnja za junicama i ženskom teladi.

-Ljudi se bore za njih jer ih nema toliko, a za muškim grlima nema toliko potražnje. Otkupljivači su čak dosta skeptični – opisuje svoje iskustvo Marković.

Dio uzgajivača kaže da i telad i utovljene bikove uspiju prodati bez teškoća. Stoga udruga za uzgoj salers goveda uspijeva motivirati i mlade stočare što nije lako.

-Zbog jednostavnosti uzgoja je to mladima prihvatljivo. Mladi se ne žele baviti poslom u kojem su izloženi mukama, a osobito se ne žele izlagati riziku od neuspjeha. Mi na sve moguće načine dajemo podršku da se izbjegnu rizici od neuspjeha što je presudno, a program uzgoja salersa je i za stare jer oni ne mogu raditi jer im teže raditi – tumači Devčić.

Stoga se može očekivati daljnji rast uzgoja i sve više tog francuskog goveda na domaćim pašnjacima.

Ovaj tekst sufinancira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!