[FOTO] Međunarodni tjedan dojenja: ‘Zaposlene rodilje imaju pravo na pauzu od dva sata, poslodavci to moraju omogućiti!’ ’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je u bjelovarskom Boho parku obilježen Međunarodni tjedan dojenja u organizaciji Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo te Koordinacijskog odbora projekta Bjelovarsko-bilogorske županije.

U središnjem parku bila je to ujedno prilika za promociju dojenja koje je za dijete važno kako iz emotivnih, tako i iz zdravstvenih razloga. Naime, istraživanja su potvrdila kako su dojena djeca rjeđe bolesna, a majke koje doje rjeđe obolijevaju od raka dojke i jajnika te osteoporoze.

Podržimo zaposlene rodilje

-Ove godine slogan Međunarodnog tjedna dojenja je ‘Omogućiti dojenje, podržati zaposlene rodilje’. U Narodnim novinama iz 2008. godine stoji da zaposlena i samozaposlena majka ima pravo na pauzu za dojenje u trajanju od dva sata. Može je koristiti jednokratno dva sata ili sat po sat vremena. To se odnosi na djecu do godinu dana – kazala je doktorica Marija Čatipović i nastavlja. 

-Mi znamo da u našoj zemlji imamo dobar zakon o roditeljskom dopustu i da su nam majke i da su nam majke obično po godinu dana kod kuće, ali evo neke se vraćaju ranije pa da znaju da imaju pravo za pauzu za dojenje. A isto tako bi ovim putem aludirala na apelirala da to znaju i da to majkama omoguće – naglasila je doktorica Čatipović i dodaje. 

-Mi u našoj županiji podržavamo dojenje od 1996. godine. I zaista su rezultati vidljivi. Te ‘96. godine dojenje nam je do mjesec dana bilo 60 posto, sada smo došli do 90 posto. Inače, od 2013. godine smo u programu ‘Županija – prijatelj dojenja’ i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo sve što se u nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja spominje. Znači i grupe za potporu dojenja, i trudničke tečajeve, ali isto tako i vrtiće-prijatelje dojenja, imamo i knjižnicu-prijatelj dojenja. Cijelu zajednicu smo uspjeli aktivirati da nam pomognu u promociji dojenja – rekla je doktorica Čatipović. 

Potpore za novorođenčad

Župan Marko Marušić također je prisustvovao obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja u središnjem bjelovarskom parku. 

-Bjelovarsko-bilogorska županije je svjetli primjer prakse kada govorimo o potpori dojenja. Čestitam doktorici Čatipović i njezinim suradnicima na svemu što godinama čine. Mi kao Županija ne možemo utjecati na zakone, ali možemo utjecati na potpore za novorođenčad. Tako smo prošle godine s 500 kuna to podignuli na tisuću kuna tako da ćemo svake godine što veći i veći iznos imati – rekao je, između ostalog, župan Marko Marušić. 

Razgovarali smo i s majkom koja je rodila prije 12 dana. 

-Važne su ovakve aktivnosti jer je dojenje sve manje zastupljeno kod mama, a s druge strane meni je to prirodno i normalno. Ovo mi je treće dijete, prvo i drugo sam dojila i naravno da ću i treće. Ove manifestacije jako puno znače, važne su i treba ih biti što više – rekla je, između ostalog, Elizabeta Mati


PODIJELI S PRIJATELJIMA!