Početak nove školske godine kuca na vrata. Evo koliko su lakši novčanici roditelja školaraca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sigurno više od 500 eura. To je odgovor na pitanje jedne bjelovarske mame dvoje osnovnoškolaca na pitanja koliko košta početak školske godine.

Kako kaže, možda bi mogli proći koji euro jeftinije, ali kada se sve zbroji i oduzme suprug i ona za svojih dvoje školaraca, učenicu prvog i učenika petog razred, trebaju izdvojiti ozbiljan iznos da bi djeca u ponedjeljak imala sve što im je potrebno za novi start.

Nakupila se ozbiljna brojka

– Naša kći se jako veseli polasku u školu. Čak toliko jako da smo školsku torbu morale ići kupiti još proljetos. Kako je to za nju bila važna kupnja, nismo pazile na svaku kunu pa smo odabrale torbu za 50-ak eura. Naravno, da je bila frka, mogle smo pronaći jeftiniju, ali s druge strane, i bitno skuplju torbu. Kako sada imamo dvoje školaraca, kupovali smo dio po dio, no na kraju, kada sada sve stavim na papir, ispada da se nakupila ozbiljna cifra – priča ova majka. Otkriva kako je radne bilježnice, likovnu mapu za starije dijete, atlas i omote kupila online te za to izdvojila 170 eura. Tome treba dodati pribor za likovni za mlađe dijete koji je stajao 20 eura, pernice od kojih je svaka 20 eura, bilježnice, geometrijski pribor, dodatne olovke i slično što je stajalo oko 50 eura.

– Tempere i uljne pastele su dosta skupe, no ne bih rekla da se nešto pojedinačno posebno izdvaja. Problem je u tome što ima puno toga što je svakom djetetu potrebno, a ako imate dvoje ili više školaraca, taj se iznos samo multiplicira. Dobra vijest u svemu tome da su školske knjige besplatne za osnovnoškolce i što ćemo od Grada Bjelovara dobiti povrat za radne bilježnice. Mislim da ćemo za starije dijete dobiti 50 eura, a za mlađe 30 eura. To je novac koji očekujem naknadno, no dobro će doći – govori ova Bjelovarčanka dodajući kako priča o troškovima za početak školske godine ne staje na torbama, radnim bilježnicama i bilježnicama, već da je dijete za potrebno i obući za školu.

Treba biti razuman, ali sve košta

– Svatko je dobio nove tenisice što je skupa stajalo 80 eura, a tu su i papuče za školu koje stoje oko 25 eura. Naravno, djeca trebaju i novu odjeću koju sam kupovala još od početka ljeta kada bih naletjela na neke povoljnije komade, no najveći shopping sam obavila nedavno online, a kada sam sve potrebno stavila u košaricu, račun iznosio 200 eura – otkriva naša sugovornica dodajući kako će se kupnja nastaviti sve do kraja školske godine.

– Vjerujem da nijedan roditelj nije prošao bez nekoliko stotina eura troškova. Svakako treba biti razuman u kupnji, no koliko god da smo razumni, sve košta. Sada smo kupili većinu, a dalje ćemo kupovati u hodu jer djeci uvijek nešto treba bilo da je riječ o novim temperama ili novim tenisicama. Ako uzmemo u obzir da živimo u vremenu kada je život općenito skup, tada je i ovaj trošak očekivan, ali velik udar na džepove nas roditelja školaraca. No što ćemo? Za školu novac moramo pronaći – zaključuje ova majka čija vesela obitelj sretno broji dani do početka nove školske godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!