Štefan Brajković pripremio je novu izložbu, na mjestu gdje možete dodirnuti oblake

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Svetogorska fotopriča“ naziv je izložbe fotografija koja će idućeg petka 8. rujna, biti otvorena na Svetoj Gori kod Gerova. Ne otvorenom, ispred tamošnjeg Svetišta Majke Božje Karmelske, bit će postavljeno tridesetak fotografija koje potpisuje bjelovarski fotograf Štefan Brajković, a izložbu će otvoriti riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Izabrane fotografije koje su izrađene u velikom formatu i na Svetoj Gori će biti barem godinu dana, tek su dio Brajkovićeve bogate zbirke nastale u tom idiličnom dijelu Hrvatske, gdje gotovo možete dodirnuti oblake.

– Snimio sam više od 200 fotografija Svete Gore, što dronom, što klasičnih fotografija. I ranije sam fotografirao u tom dijelu Hrvatske, a jedna prijašnja fotografija je zapravo ‘kriva’ što je došlo do ove izložbe. Naime, još prije dvije godine sam, lutajući Svetom Gorom u društvu ujaka, snimio crkvu Majke Božje Karmelske. Fotografije sam objavio na društvenim mrežama, gdje su zapele za oko dizajnerici Ariani Noršić. Ona ih je pretvorila u poštanske marke koje su tiskane u nakladi od 30 tisuća primjeraka te su u opticaj puštene u lipnju ove godine – priča nam Brajković.

Nakon toga je dogovorena daljnja suradnja koja je rezultirala jedinstvenom izložbom koja će biti otvorena na sam blagdan Male Gospe koji se u tom dijelu Hrvatske oduvijek svečano slavi.

Jedinstveni motivi

Na Brajkovićevom fotografijama sa Svete Gore na nalaze se samo sakralni motivi, već i jedinstveni prizori iz prirode po kojima je ovaj bjelovarski fotograf već jako dobro poznat. Teško da ima neki kutak u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i puno šire, u koji on nije zavirio sa svojim fotoobjektivom.

– Nije mi problem sjesti u auto u 3 ili 4 ujutro i odvesti se do određene lokacije kako bih snimio savršen izlazak sunca i dočekao idealno osvjetljenje – kaže naš sugovornik koji se fotografijom bavi od malih nogu.

– Sve je zapravo počelo još u osmom razredu osnovne škole, kada sam na maturalac u Dubrovnik ponio neki stari istočno-njemački fotoaparat, na film, dakako. Malo sam škljocao, a kad sam izradio fotografije, mnogima su se svidjele i tražili su me da ih izradim i njima – prisjeća se Brajković.

I tako se rodila velika ljubav koja je iz hobija prerasla u ozbiljan posao u mladosti, kada je Brajković počeo raditi u medijima. Tijekom njegova angažmana u različitim lokalnim i nacionalnim medijima također su nastale jedinstvene dokumentarističke fotografije te vrijedni video materijali, no čitavo to vrijeme nastavio je fotografirati i za svoju dušu. Među prvima u Bjelovaru nabavio je i dron, što mu je omogućilo novi iskorak kad je riječ o fotografiranju.

– I dronom se mogu napraviti prekrasne fotografije, baš kao i običnim fotoaparatom. Ma, i mobitelom je moguće napraviti odličnu fotku, samo je potrebno uhvatiti dobar kadar i posložiti određene parametre – kaže Brajković.

Novi projekti

Izložba na Svetoj Gori nije prva koju je postavio ovaj bjelovarski fotograf. Njegove jedinstvene fotografije Bjelovara koje je objedinio u postavu nazvanom „BJ Unclassic“ Bjelovarčani su prije nekoliko godina imali priliku vidjeti u Kulturnom i multimedijskom centru te nedavno u knjižnici, a ranije i u Kulturnom centru u Dubravi.

– Nadam se da će i Bjelovarčani uskoro moći vidjeti izložbu sa Svete Gore, a u planu je i sasvim nova izložba o Karavani prijateljstva od Vukovara do Ljubljane koja iduće godine obilježava 20 godina postojanja – kaže Brajković.

Do tada, svi zainteresirani aktualnu izložbu o čudima Svete Gere mogu pogledati već od 8. rujna.

-Hvala svima koji su pomogli u pripremi i organizaciji, prvenstveno Elektrani Grubišno Polje koja je pomogla pri izradi fotografija te tvrtci Matić za pomoć pri izradi kataloga – kaže Brajković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!