Jaić uzburkao duhove – treba li Grbin biti SDP-ov kandidat za premijera?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nedavna izjava šefa SDP-a Peđe Grbina da se vidi na mjestu premijera, nije najbolje sjela svim njegovim stranačkim kolegama. Da godinu prije izbora u SDP-u nema sloge, potvrđuje i zaplet uoči sutrašnje sjednice najvišeg stranačkog tijela, Glavnog odbora. Tihomir Jaić, član Glavnog odbora i bivši predsjednik bjelovarsko-bilogorskog SDP-a, službeno je zatražio nadopunu dnevnog reda sutrašnje sjednice. Konkretno, Jaić traži da članovi Glavnog odbora rasprave o tome treba li Peđa Grbin na nadolazećim parlamentarnim izborima biti kandidat te stranke za premijera. Naime, dio članstva smatra kako valja razmotriti i druge opcije, s obzirom da Peđa Grbin nema dobar osobni rejting, a i podrška birača SDP-u konstantno opada otkako mu je on na čelu.

Kako doznajemo od jednog visokopozicioniranog člana SDP-a, dio članstva zamjera Grbinu svojevoljno vođenje stranke koje se ponajviše očitovalo izbacivanjem članstva. Stranački vođa u posljednje tri godine, otkako vodi SDP, iz stanke je udaljio sve one koji s njim nisu dijelili mišljenje oko određenih tema. Među prvima je ‘pao’ jedan od njegovih najbližih suradnika, Gordan Maras, otpisao je i nekadašnjeg šefa splitskog SDP-a Damira Barbira koji mu je bio desna ruka na unutarstranačkim izborima, baš kao i Viktora Gotovca, bivšeg predsjednika zagrebačke organizacije.

Uz članove koji su u posljednjih nekoliko godina izbačeni iz SDP-a, velik dio članstva vratio je stranačku iskaznicu svojevoljno, a glavni razlog bilo je nezadovoljstvo načinom na koji stranku vodi Peđa Grbin. Iako SDP nikada nije otkrio o kojem se točno broju radi, špekulira se da je samo u Bjelovarsko-bilgorskoj županiji prije dvije godine iz stranke izašlo 300-tinjak članova, a stranka ondje još nije provela unutarstranačke izbore na županijskoj razini te u nekim općinama. Takvo osipanje i lošu organizaciju na lokalnoj razini mnogi SDP-ovci također drže Grbinovom odgovornošću te drže kako netko tko ne zna posložiti stvari u vlastitoj stranci, teško može upravljati državom kao premijer.

Kako će završiti Jaićeva inicijativa da se preispitaju Grbinove potencijalne premijerske kvalitete, znat će se već sutra, a bit će zanimljivo vidjeti kakav je biti konačan ishod – za Grbina, a s obzirom na dosadašnju stranačku praksu, i za Jaića.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!