[FOTO] Ponosni na hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna održano je komemorativno prisjećanje i obilježavanje 32. i 30. godišnjice stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji su na blagdan Male Gospe 1991. godine stradali u četničkoj zasjedi u Kusonjama te trojice njihovih suboraca, koji su stradali od podmetnute mine prilikom komemoracije dvije godine kasnije.

Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Rakov potok, odakle je krenuo Mimohod istine do kapelice Male Gospe u Kusonjama gdje je održana komemoracija u spomen na poginule hrvatske vitezove.

Brojna izaslanstva

Ispred kapelice u Kusonjama svijeće i vijence položili su članovi obitelji poginulih branitelja te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske – saborski zastupnik Ante Deur te potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno s ravnateljem Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinkom Tandarom. Počast poginulima odao je izaslanik ministra obrane Goranko Germošek, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Zagreb – Zapad, kao i izaslanstvo Bjelovarske-bilogorske županije na čelu sa županom Markom Marušićem te izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno dožupanom Ferdinandom Trohom. Također su prisustvovala izaslanstva Lipika, Pakraca i Bjelovara na čelu s pakračkom gradonačelnicom i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević te Dariom Hrebakom, bjelovarskim gradonačelnikom, ujedno zastupnikom u Hrvatskom saboru.

Poginulim suborcima poklonile su se braniteljske udruge na čelu s Klubom veterana A satnije te izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i predstavnici braniteljskih udruga Lipika i Pakraca te prisutni sugrađani.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti uslijedili su prigodni govori.

Predsjednik kluba veterana A satnije Bjelovar i predsjednik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Bjelovara Mladen Sabolović, istaknuo je da su ratne godine bile iznimno teške, možda i najteže što su ljudi doživjeli, ali su isto tako bile ispunjene čašću i ponosom.

“Danas stojimo na ovom mjestu koje je istovremeno sveto, tužno, ali i ponosno, već 32 godine za redom. Proteklo je toliko godina od tragedije, no nikada nećemo zaboraviti hrabrost i odlučnost. Tijekom tih godina proliveno je mnogo suza, izgovoreno mnogo molitvi i upućeno mnogo riječi za spokoj duša, koje sada počivaju u miru nakon svih patnji i žrtava koje su podnesene. Ponajprije za voljenu Republiku Hrvatsku, ali i za svoje najmilije, za ideju slobode i neovisnosti, za nas sve.”

Gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, istaknula je važnost sjećanja na jedan od najtragičnijih dana na pakračkom bojištu.

“Sjećamo se strašnog zločina koji se dogodio ovdje, i ne smijemo dopustiti da padne u zaborav. Zaboravljajući taj događaj, gubimo komad naše povijesti, a time i komad naše budućnosti. Svake godine, na Malu Gospu, dolazimo u Kusonje kako bismo odali počast onima koji su dali svoje živote i kako bismo razgovarali o onome što se ovdje dogodilo. To činimo kako bismo buduće generacije koje dolaze iza nas naučili cijeniti slobodu i sve ono što danas imamo, zahvaljujući najhrabrijima koji su položili svoje živote u temelje naše domovine”, naglasila je gradonačelnica. Također je dodala da jedino zajedničkim naporima možemo nastaviti graditi Hrvatsku onakvom kakvu su je branitelji željeli.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Deur u svojem je govoru naglasio da u vrijeme kad smo sanjali o slobodi naše domovine, glavna nit koja je vodila naše živote bila je vjera u ostvarenje te domovine koju danas živimo.

“Na ovaj dan, trebamo se sjediniti u molitvi prema Bogu, zahvaljujući mu na darovanoj domovini i sjećajući se žrtve mladih ljudi”, kazao je Deur te istaknuo da moramo biti ponosni što smo imali čast sudjelovati u stvaranju hrvatske države.

Sveto mjesto

Na komemoraciji je također bio prisutan Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja. On je izrazio čestitke organizatorima, Udruzi obitelji poginulih branitelja Kusonje 91-93, ali i svima koji posvećuju veliku energiju očuvanju istine i njenom prenošenju budućim generacijama.

“Hrabrost, patnja i mučeništvo oživljavaju ovo sveto mjesto i sve što se ovdje dogodilo. Kroz teške godine koje smo prošli i žrtve koje su položene na oltar domovine, na nama je da se sjećamo, podsjećamo i upozoravamo”, naglasio je Medved. Dodao je da su branitelji u Kusonjama ostali vjerni svojim umrlim prijateljima, čime su pokazali lojalnost, zajedništvo i hrabrost. Upravo su te vrijednosti odigrale ključnu ulogu u vođenju hrvatskog naroda prema pobjedi u Domovinskom ratu.

Nakon komemoracije, svetu misu zadušnicu predvodio je msgr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevačke biskupije. No, prije početka mise, prisutnima se obratio msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup. On je istaknuo: “Ovim nesebičnim činom svjedočimo da naši stradalnici nisu zaboravljeni i da ih se sjećamo s dubokim suosjećanjem, noseći bol u svojim srcima. Istodobno, iskazujemo iskrenu zahvalnost i molitvu da ih Uskrsli Isus Krist obdari puninom svoje pobjede nad zlom u smrti, kako bi i oni, prepoznajući tu ljubav manifestiranu na križu za nas, postali pobjednici. Molimo i za nas same, da ne dozvolimo da se sjećanje na poginule izgubi u mračnim dubinama naših osjećaja mržnje prema počiniteljima zla.”

Komemoraciju je uveličala ženska vokalna skupina “Aoide” iz Osnovne glazbene škole Pakrac, čiji su emotivni glasovi dodatno dodali dubinu trenutku sjećanja. Uz njihovu predivnu glazbu, u Kusonje su dotrčali i maratonci udruge „Heroji ne umiru“ Sisačko-moslavačke županije, udruge maratonaca „Glasnici istine“ Virovitičko-podravske županije, maratonci „Heroji ne umiru“ županije Srednje Bosne i atletski klubovi Borik Bjelovar i Puls Tomislavgrad koji su otrčali memorijalni maraton Bjelovar-Kusonje dug 82 kilometra. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!