Snježana Farkaš predstavila zbirku pjesama ‘Ptica’: Najviše inspiracije imam zimi kada sve utihne…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – U ispunjenoj Gradskoj knjižnici ‘Mato Lovrak’ u Grubišnom Polju održana je promocija zbirke pjesama Snježane Farkaš pod nazivom ‘Ptica’. 

Snježana je rođena Bjelovarčanka koja je djetinjstvo i mladost provela u Velikim Zdencima, a već dugi niz godina s obitelji živi u Garešnici. Sudjelovala je u deset zajedničkih zbirki poezije i kratkih proznih tekstova raznih izdavača, a ‘Ptica’ je njezina prva samostalna zbirka. 

-Zbirka je nastala prije desetak godina to jest bila je pripremljena prije desetak godina, ali nije išla u tisak. Pa sam ja posljednje dvije godine nešto izmijenila, dopunila, oduzela i i evo izašla je ove godine u veljači – kaže nam Farkaš koju smo upitali odakle inspiracija za pisanje pjesama. 

-Inspiraciju sam pronalazila na razne načine i u različito vrijeme. Puno inspiracije sam pronašla u djetinjstvu. Dakle, neka sjećanja na odrastanje u Velikim Zdencima i Grubišnom Polju, tu je moja baza. Pronalazila sam i u prirodu, a ovdje je priroda zaista lijepa. Također, često u krevetu prije spavanja mi dođe neka misao tako da uvijek pokraj kreveta imam malu bilježnicu i olovku. Najviše inspiracije imam zimi, kada ranije pada mrak i kada smo svi onako, više zamišljeni i povučeniji i kada sve utihne. Inače, ja već sada imam materijala za novu zbirku, ali polako – kaže nam Farkaš. 

Inače, Snježana Farkaš je po zanimanju upravni referent, a osim u pisanje zaljubljenica je u biljni svijet i prirodu općenito što se može jasno vidjeti u njezinim pjesmama. 

Moderatorica ove književne večeri bila je profesorica Ana Pleskalt koja je istaknula da autorica ovom zbirkom pokazuje svoje interese za sve što ju okružuje i što se događa oko nje. 

-Jednoznačno i slojevito, racionalno i iracionalno, zanosno i tjeskobno u svojim lirskim izričajima progovara o životu. Jezikom sasvim bliskom govornom ona progovara o svojoj intimi često se nostalgično vraćajući djetinjstvu koristeći motive prirode. Ovi spontani lirski ispovjedni tekstovi puni su svježe energije i životnosti koji opisuju duboka autoričina proživljavanja svega što je okružuje, ali i onog proživljenog. Slikovitost prisutna u pjesmama zapanjuje, a jednostavnost osvaja i ohrabruje – navela, između ostalog, profesorica Pleskalt.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!