[FOTO] Županija krenula u projekt prvog javnog sustava za navodnjavanje. Evo na kojem području…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobrena su sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije za prvi sustav javnog navodnjavanja na području županije, Kapelica-Kaniška Iva. 

Nakon provedenog postupka javne nabave odabran je izvođač tvrtka Elektroprojekt d.d. iz Zagreba s kojom je župan Marko Marušić potpisao ugovor vrijedan 255 tisuća eura. 

-O izgradnji sustava javnog navodnjavanja razmišlja se već duži niz godina, mi smo uspjeli konačno to pokrenuti i evo danas potpisujemo ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije. Ugovor je vrijedan 255 tisuća eura, a rok za izradu je devet mjeseci. Omjer financiranja je 80 posto Hrvatske vode i 20 posto Županija. Buduća akumulacija prostirat će se na površini od 27.5 hektara, a njena zapremina bi bila 700 tisuća kubičnih metara. Njome će osiguravati navodnjavanje na površini od 433 hektara poljoprivrednog zemljišta – kazao je župan Marušić i nastavlja. 

-Procijenjena vrijednost izgradnje cjelokupnog sustava iznosi nešto više od 14 milijuna eura. Novac za ovu investiciju planiramo osigurati putem mjere 74.01 – potpore za sustave javnog navodnjavanja za koju natječaj raspisuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi – istaknuo je župan Marušić. 

Potpisanim ugovorom zadovoljan je i gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija. 

-Zadovoljstvo mi je biti domaćin ovdje u Garešnici gdje se potpisuje ugovor i na području grada u kojem će se izgrađivati cijeli ovaj sustav navodnjavanja, dakle Kapelica – Kaniška Iva. Moram reći da se o toj akumulaciji priča od 2009. godine i to je nešto što je dugi niz godina bila samo želja. No, sada je učinjen onaj prvi važni korak, dakle izrada projektno-tehničke dokumentacije s kojom se pokazuje da postoji jedna velika želja za razvoj poljoprivrede na području naše županije. Ja se zahvaljujem županu i njegovom pročelniku u ime naših poljoprivrednih proizvođača – kazao je, između ostalog, gradonačelnik Josip Bilandžija. 

Davor Paradžik, direktor Elektroprojekta iz Zagreba također je iskazao zadovoljstvo potpisanim ugovorom. 

-Elektroprojekt je jedna od najvećih projektnih kuća u Hrvatskoj. Djelujemo u području energetike, upravljanje vodama, infrastructure i zaštite okoliša. Trenutno imamo 105 zaposlenika, imamo inženjere svih struka tako da je nama ovaj projekt itekako zanimljiv – kazao je, između ostalog, direktor Paradžik. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!