Gradski muzej: Brajdić i Dragičević najavili izložbu o telefonima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR  – Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i ravnateljica Gradskog muzeja Marijana Dragičević najavili su novu izložbu u Gradskom muzeju, onu o telefonima.  Izložba će biti otvorena u petak  22. rujna. 

Živjelo se kvalitetnije i bolje

-Začudilo me da Bjelovar ima bogatu povijest telefonskih linija, prva linija u Bjelovaru uvedena je 1892 godine. Inače, ja ću dati jednu usporedbu s današnjicom, kada imamo pametne telefone i dostupni smo svima u bilo koje doba dana i noći usudio bi se reći da se nekada ipak živjelo kvalitetnije, bolje i mirnije, to nije nikakva nostalgija, nego to je realnost onakva kakvu ju ja osjećam – pričao je Brajdić i nastavlja. 

Više ljudskosti

-Primjer iz djetinjstva, ja sam druga kuća u ulici, a uvijek su se čula prva i zadnja kuća u ulici. Dogovorili smo se u 19 sati da se igra nogomet na livadi, nitko nikada nije kasnio, ja sam krenuo od svoje kuće prema kraju ulice i svi smo se skupili i igrali nogomet na livadi u 19 sati. Danas u doba smartphonea, vibera, whatsupa, messengera i svega nekako imam osjećaj da sve manje imamo vremena jedni za druge, nekako se više osjećala ta ljudskost prije nego danas. Danas se svatko može izraziti putem facebooka i raznih društvenih mreža, dakle onako kako želi, a ipak mislim da te ljudske osobine i ljudski pristup uživo nekako sve manje dolazi do izražaja i da ljudi sve manje i mogu komunicirati. Zato je ova izložba doba pametnih telefona je sigurno zanimljiva, doba te tehnologije koja se koristila u prošlosti je sigurno zanimljiva i svakako ju vrijedi pogledati – kazao je Brajdić. 

88 eksponata

Ravnateljica muzeja Marijana Dragičević rekla je da je izložba napravljena u suradnji tri muzeja. 

-Sudjeluju muzej HT iz Zagreba, Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba i Gradski muzej Bjelovar koji je domaćin. Prvi dio izložbe se sastoji općenito od razvoja telekomunikacija, a posljednji dio je najviše osvrt na Bjelovar. Autori izložbe su Vesna Lipovac, viša kustosica iz HT-ovog muzeja i Goran Rajić, viši kustos iz Tehničkog muzeja, nešto više o samoj izložbi će reći autori, ali na žalost nisu ovdje mogli doći. Izložba ima šest cjelina i 88 eksponata, najstariji je telefon iz 1894, godine – kazala je Dragičević. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!