Upoznajte Snježanu, ženu koja je osmislila recepturu i naziv kolača ‘Ledeni vjetar’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ako ga kojim slučajem niste nikada kušali, onda ste sigurno čuli za njega. Ledeni vjetar je fantastičan, kremasti, voćni kolač koji je iznimno popularan diljem Hrvatske, a i šire, te oduševljava i najzahtjevnija nepca. 

A recepturu i naziv kolača osmislila je Snježana Farkaš, rođena Bjelovarčanka koja više od 20 godina živi u Garešnici. 

-Recepturu sam osmislila sad već davne 1996. godine, tada sam živjela u Daruvaru. Naime, u to vrijeme sam voljela eksperimentirati s kolačima i ovaj je ispao jako popularan. Inače, beze kore postoje još od prije u kolačima, ali ja sam osmislila kombinaciju krema, svih sastojaka, voća i svega ostalog i objedinila sam to u jedan kolač. To sam osmislila i napravila za svoju djecu koja su tada bila mala i bili su oduševljeni – kaže nam Snježana i nastavlja. 

Recept u Gospodarskom listu

-Nakon moje djece kolač su probali i susjedi kojima je također bio odličan i onda se to proširilo po cijelom Daruvaru, a kasnije i po cijeloj Hrvatskoj – priča nam Snježana koja je kolaču nadjenula i ime. 

-Kada sam osmislila recepturu i kada sam vidjela da se sviđa mojima doma, a i susjedima, dala sam mu ime ‘Ledeni vjetar’. Ledeni jer je najbolji kada se kuša hladan iz frižidera, a vjetar, eto nekako mi je to zvučalo tada fora – prisjeća se Snježana čiji je recept izašao i u Gospodarskom listu.

-Na nagovor kolega poslala sam recept i naziv kolača Gospodarskom listu koji je to objavio 1997. godine  u knjizi ‘Moji najbolji kolači’. Danas izlaze razne verzije Ledenog vjetra, svatko voli nešto svoje dodati što je i normalno, ali meni je zaista drago da ljudi vole taj kolač i da ga se priprema diljem Hrvatske, a čula sam da i šire – rekla nam je Snježana koja je nedavno izdala i svoju prvu zbirku pjesama ‘Ptica’ koja je bila predstavljena u knjižnicama u Garešnici i Grubišnom Polju. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!