Jeste li znali da bjelovarska bolnica ima svoj časopis? Naši liječnici i sestre donose fantastične teme iz svijeta zdravstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jeste li znali da bjelovarska bolnica izdaje svoj časopis? Riječ je o časopisu za koji tekstove pripremaju zaposlenici Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar, izlazi nekoliko puta godišnje, a objavljeni tekstovi prate najnovija zbivanja iz bjelovarske bolnice, ali i svijeta zdravstva. O tome kako je nastao, ali i kakvim temama se bavi, razgovarali smo s njegovom glavnom urednicom, inače pomoćnicom ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite Marinom Kljaić.

Istinski živi časopis

– S obzirom na to da smo primijetili da nekoliko bolnica ima vlastite časopise, prije četiri godine, točnije 2019. godine, smo pomislili da bi bilo dobro da i naša bolnica ima svoj informativni časopis u kojemu bi se prezentirale sve naše aktivnosti te kako bismo se predstavili široj javnosti i da javnost upozna naš profesionalni svakodnevni život. Smatrali smo da je važno poštovati našu prošlost i sve naše suradnike, cijeniti sadašnjost jer sve što radimo danas može imati utjecaj na kreiranje naše budućnosti. Upravo nam naš časopis Portal daje priliku da ostavimo trajni zapis o događanjima, stručnim aktivnostima i ljudima koji su doprinijeli našoj bolnici – pojasnila je Kljaić glavne razloge nastanka Portala. Naglasila je kako je pokretačka želja pri stvaranju časopisa bila izdavati istinski živi časopis – živ ne samo suvremenošću svog sadržaja, odabranih tema, duha i izgleda, nego i redovitošću pojavljivanja svakog novog broja u vremenskim okvirima koje su si sami postavili. Okupila se grupa entuzijasta koja se, bez imalo novinarskog i izdavačkog iskustva, upustila u izradu časopisa.

Aktualne teme

– Zamislili smo da časopis bude namijenjen našim djelatnicima, kao i svim našim pacijentima i sugrađanima tako da tekstovi budu svima razumljivi, sa što manje stručnih izraza. Nadamo se da će čitatelji pronaći članke koji će im biti zanimljivi, pročitati i nešto za što do sada nisu znali da se radi i u našoj bolnici. Vrlo važno je naglasiti da smo od prvog broja imali izuzetnu suradnju s našim djelatnicima svih profila koji nam za svaki broj dostave svoje radove u kojima se prezentira rad naših odjela, nove metode liječenja, događanja iz bolnice te razna postignuća naših djelatnika u njihovom znanstvenom radu koja su prepoznata i van naše bolnice – pojasnila je naša sugovornica. Dodala je kako nastoje temama biti aktualni, informativni i edukativni. Stoga su u posljednjem, ljetnom broju, pisali o sunčanici u djece, otvaranju Jednodnevne kirurgije, cijepljenju protiv HPV-a te drugim interesantnim temama. Objavili su i članak o parazitnim infestacijama vjeđa, a nekoliko dana kasnije je upravo to bila tema većine naših informativnih TV ustanova koje su o tome emitirale prilog kao odgovor na operaciju australskih liječnika koji su operirali i izvadili pacijentu crva iz mozga.

– Časopis izdajemo u elektronskom i tiskanom obliku. Za vrijeme pandemije smo ga izdavali samo u elektronskom obliku, ali završetkom pandemije smo nastavili i s tiskanim izdanjem. Elektronsko izdanje je dostupno svim našim sugrađanima na web stranici bolnice (https://www.obbj.hr/portal-casopis-opce-bolnice-bjelovar-broj-13/ ), a tiskani oblik časopisa je distribuiran po čekaonicama naših ambulanti. Nastojimo časopis izdavati svaka tri do četiri mjeseca. Posljednji broj smo izdali početkom kolovoza, a sljedeći planiramo za prosinac, prije Božićnih blagdana. Smisao ovog našeg časopisa je pokazati i sebi i drugima da u „našoj maloj klinici“ imamo vrijedne i kvalitetne ljude, kako bismo i tako pozitivno promicali našu bolnicu u široj javnosti – zaključila je glavna urednica časopisa Portal.

 

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!