Vremenske nepogode ‘srezale’ prinose krumpira. Hoćemo li uopće jesti domaći krumpir?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HERCEGOVAC/BJELOVAR – Na popisu namirnica kojima je nakon dogovora Vlade s trgovcima snižena cijena je i krumpir, pa pakiranje od pet kilograma sada umjesto 4,99 eura stoji 3,99 eura. Intervencija u cijenu te namirnice ne čudi jer je prema podacima Državnog zavoda za statistiku on u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine poskupio za čak 107%! No, pitanje čak toliko nije koliko ćemo krumpir plaćati nego koliko će ga biti. Vremenski izazovna sezona nije štedjela ni uzgajivače krumpira.

-Sezona je zahtjevna. Bilo je previše kiše, na brijegu gdje se ocijedilo je dobro, a gdje je voda ležala nije dobro – kaže Zoran Đuroković iz Ladislava.

Ni bjelovarskom uzgajivaču Goranu Predragoviću ova sezona nije za pamćenje. Riječ koja ju najbolje opisuje je ‘turbulentna’.

-Kod sadnje smo imali poplave, dosta toga je odnijela voda, odnijela je i krumpir i sjeme, pa čak i zemlju. Baš kada je malo krenulo na bolje onda smo imali sušu, pa onda opet kišu i tuču – navodi sve nevolje koje su ih zadesile Predragović.

Ni sada za vrijeme vađenja im vrijeme ne ide na ruku. Krenu li po vrućini vaditi krumpir strunut će, pa moraju čekati i tek tada će znati koliki su gubici, a Predragović se nada da gubitak u prinosu neće biti veći od 40 posto. Vremenski neuvjeti su utjecali i na kvalitetu.

-Kvaliteta je zadovoljavajuća, ali problem je što je prinos smanjen i što ima dosta sitnijeg krumpira. U kasnijoj vegetaciji kada se krumpir počeo puniti je pao led, da je pao samo dva tjedna kasnije krumpir bi bio krupniji i bilo bi ga više – kaže Predragović.

I dok im je prinos manji, a krumpir sitniji, ulazni troškovi su bili daleko veći.

-Gnojivo je s 300 otišlo na tisuću kuna, te cijene još govorim u kunama da se bolje vidi razlika, sva su gnojiva otišla. Gorivo je otišlo gore i to je sve odraz i cijene krumpira – tumači bjelovarski poljoprivrednik.

Kada se sve zbroji računica je jasna, krumpir je ove godine skuplji za sve, pa je pitanje hoće li se i na našim tanjurima nalaziti rjeđe.

Ovaj tekst sufinancira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Fotografija Gorana Predragovića: Facebook OPG Predragović


PODIJELI S PRIJATELJIMA!