(FOTO) Puna dvorana i ‘Cesaria Evora” za početak 18. DOKUarta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski Dom kulture je bio premalen za sve koji su željeli doći na otvorenje 18. DOKUarta koji, kako je rekla predsjednica istoimene udruge Marijana Kranjec, traje cijeli jedan mladi život. Festival je to zahvaljujući kojem je Bjelovar ponovno dobio kino, kroz koji su stasale generacije mladih filmaša i koji je bjelovarsku publiku nepretenciozno, ali sigurno naučio gledati i cijeniti dobar dokumentarac, a program ni one najzahtjevnije ni ove godine neće razočarati. DOKUart je otvorio film ‘Cesaria Evora’, a preostali koji će se prikazati u kinu donose ništa manje zanimljive priče, govore o aktualnim temama, donose dašak inspiracije, otkrivaju i kako ostati pozitivan i u trenucima kada se s nekim ne slažemo.

-Imamo filmove koji otvaraju bitne političke i socijalne teme, a jedan od njih, ‘Mladi Platon’ koji je irski film će biti predmet debate za gimnazijalce. Osim o tome da su filmovi zanimljivu, da imaju izazovnu i neobičnu priču, razmišljamo i o tome kako su stvoreni, kako je autor želio ispričati priču, koji format je uzeo, pa imamo i slovenski film o položaju žene na početku dvadesetog stoljeća ‘Bakin seksualni život’ koji je animirano-dokumentarni i iza kojeg stoji opsežno istraživanje – otkriva selektorica festivala Rada Šešić.

Organizatore posebno veseli što su projekcije posjećene, što se vidi puno istih lica što znači da su pogodili ukus Bjelovarčana, ali i što dolaze mladi.

-Imamo dosta mladih, pored žirija mladih dolazi puno mladih iz srednjih škola koji su upravo s DOKUartom krenuli u kino gledati dokumentarac što nije uobičajeno. Zahvaljujem sugrađanima što podržavaju festival svake godine i što su znatiželjni – kaže Šešić.

Otvorenje 18. DOKUarta će najviše ipak pamtiti Dean Šoša koji je proglašen počasnim Dokuartovcem i drago mu je, kaže, što mu je takva čast pripala upravo u Bjelovaru.

-Filmovi su odlični i iz godine u godinu su sve bolji i bolji, ekipa koja to radi se stvarno ‘kuži’ u film i siguran sam da ljudi koji dolaze, dolaze i zbog filma, ali i zbog atmosfere koja je odlična – poručuje taj filmski znalac.

Oni najvjerniji Dokuartovci su uistinu imali što pogledati jer na festivalu je do sada prikazano više od 260 filmova, sudjelovalo je oko 140 gostiju i oko 300 učenika koji su sudjelovali, a sigurni smo da je to tek početak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!