Evo kako se na grobljima u Bjelovaru i Garešnici bore protiv krađa…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jesen je doba godine kada kreću sve vrste priprema za blagdan Svih svetih, pa oni ažurniji građani već krenu s nabavkom aranžmana i brojnih dekorativnih predmeta za grobove najmilijih. No, ne često, ali ponekad, ta se dekoracija ili aranžman i ukradu. Ni bjelovarska groblja nisu iznimka.

– Ranijih godina imali smo dosta pritužbi građana o krađama i to u pravilu na gradskom groblju Borik. Prvenstveno se to odnosilo na cvjetne aranžmane i ukrasne vaze. Bilo je i krađa i obijanja automobila na vanjskim parkiralištima oko istog groblja za vrijeme odvijanja pogreba ili za praznik Svi Sveti kad je velika protočnost naših građana na groblju – poručuje Josip Heged, član uprave bjelovarskog Komunalca.

Kako bi tome doskočili, donijeli su odluku kako će na sve staze, ulaze i izlaze s groblja staviti video nadzor. Građane kroz medijske kampanje podsjećaju da paze što i kako ostavljaju u automobilima parkiranima u okolici groblja. Na gradskom groblju postoji i djelatnik koji obilazi i pazi na groblje.

– Ako se unatoč svim ovim našim aktivnostima i desi ovakva neželjena situacija, eventualna krađa cvjetnog aranžmana ili nešto drugo, stranke savjetujemo da se jave Upravi groblja kako bi imali spoznaju o tim pojavama i mogli eventualno reagirati nekim efikasnijim mjerama i naravno obavijestiti policiju – pojašnjava Heged

I na Garešničkim grobljima situacija je većinu godine mirna, iako se ponekad i tamo dogodi krađa, priča Dražen Bengez iz Uprave društva Komunalca Garešnica.

– Najčešće su krađe aranžmana, cvijeća i biljaka i to nekako ususret blagdanu Svih svetih. Posljednjih godina dogodi se ponekad neka sporadična krađa na grobljima, a kada se dogodi, onda građane naravno uputimo na policiju ili ju mi sami kontaktiramo, ako je Komunalac oštećen. Na groblju nemamo kamere, ali u planu je da se i tu nešto promjeni, jer smo već kamerama pokrili reciklažna dvorišta i vidimo koliko je to lakše pratiti – poručuje Bengez.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!