Evo što ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige donosi u knjižnicama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svi ljubitelji pisane i ukoričene riječi, znaju da s dolaskom listopada, točnije, sredine mjeseca, kreće najomiljenije doba godine – Mjesec hrvatske knjige. I ove godine, knjižnice diljem Bjelovarsko-bilogorske županije nude sadržaje za sve ljubitelje knjiga, bez obzira na godine.

BJELOVAR

– Mjesec hrvatske knjige ove se godine odvija pod sloganom Književnost bez granica, moto je: “Neka ti riječ ne bude strana(c)” i posvećen je književnim prevoditeljima, odnosno prevoditeljicama. Poznato je da se u Hrvatskoj više čitaju strani autori, a da bi nam to bilo moguće, potrebni su prevoditelji odnosno prevoditeljice, koji nerijetko ostaju u sjeni autora, a rade važan posao za čitatelje – pojašnjava Vjeruška Štivić, ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar koja najavljuje i ove godine bogat program povodom te manifestacije u knjižnici.

Doktor znanosti, sociolog Dražen Šimleša održat će sutra u 19 sati predavanje “Kako razumjeti i obrazovati se za održivi razvoj u 21. stoljeću”. U petak će na studijskom odjelu od 18 sati svoju knjigu predstaviti Damir Šantek, dugogodišnji planinar i putopisac iz Zagreba. Riječ je o knjizi Gdje misli nestaju. Zanimljivo će biti i u subotu, kada će se u prijepodnevnim satima sastati članovi čitateljskog kluba dječjeg odjela knjižnice, a od 11:30 fizičar i književnik Goran Gatalica kreće s ciklusom četiri radionice stvaranja haiku poezije. Održat će se još nekoliko radionica i predstavljanja knjiga, a sve će kulminirati 15. studenog, gostovanjem poznatog hrvatskog književnika Miljenka Jergovića.

ČAZMA

Vinka Jelić Balta, ravnateljica Gradske knjižnice Slavka Kolara Čazma, ističe kako su pripremili šarolik program, fokusiran prvenstveno na djecu.

– Održat će se gradsko natjecanje u čitanju na glas gdje će gostovati književnik Jadranko Bitenc. Imat ćemo i radionicu kreativnog pisanja za mlade, vezanu uz zavičajnu mitologiju, koji će voditi Romana Kovačić. Za najmlađe ćemo prirediti susret s književnicom i ilustratoricom slikovnice Divlja svinja ide na more. U fokusu su nam druženja za mlade i njihovi posjeti knjižnici – pojašnjava.

Za odrasle su pripremili nekoliko predstavlja knjiga, putopisnih predavanja, ali i predavanja vezana uz mentalno zdravlje, budući da je listopad mjesec kada se pažnja skreće na tu temu. O tome će ovog petka od 18 sati pričati književnica Josipa Pavičić, autorica knjige: “Ja, pa ja i opet ja!: vodič za preživljavanje narcisa”.

DARUVAR

U Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, odnosno u Središnjoj knjižnici za češku manjinu u RH u sklopu manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, nude otpisane naslove na tom jeziku za samo 2 eura. U daruvarskoj knjižnici već je otvorena izložba knjiga najprevođenijih hrvatskih autora kao i izložba čeških knjiga prevedenih na hrvatski. Što se predavanja i predstavljanja knjiga tiče, neka su već odrađena, a sutra će se održati predstavljanje knjige Arona Baretića, “43° na lijevo”. Uz brojna druga druženja koja su objavili i na svojim društvenim mrežama, valja istaknuti besplatni tjedan od 6. do 11. studenog, kao i tombolu 11. studenog povodom 75. rođendana knjižnice.

GAREŠNICA

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Đuro Sudeta Garešnica osmislili su svašta zanimljivo, a program povodom mjeseca Hrvatske knjige započinju 23. listopada gradskim natjecanjem u čitanju naglas. Hrvoje Jurić predstavit će 30. listopada knjigu Put sjevera, a početkom studenog, Garešničani i svi ostali posjetitelji imat će se prilike upoznati s najprevođenijom knjigom na svijetu, Biblijom. U garešničkoj knjižnici tada će se moći razgledati i Zlatna Biblija. Uz to, na radionici Aditivnom tehnologijom do prijevoda naučit će nešto više o toj nimalo jednostavnoj vještini.

GRUBIŠNO POLJE

U Grubišnom Polju, Gradska knjižnica Mato Lovrak za svoje aktualne i buduće članove nudi povodom Mjeseca hrvatske knjige akcijsku godišnju članarinu, u pola cijene. Pa će tako, oni koji obnove članarinu ili se prvi put učlane, do 15. studenog pojedinačnu godišnju članarinu platiti 5, a obiteljsku 6 eura. Knjižnica će oživjeti zbog brojnih događanja poput radionica za djecu i odrasle, te natjecanja u čitanju na glas. 26. listopada će se održati i putopisno predavanje i promocija knjige Autostopom po svijetu: od Vijetnama do Tasmanije, autora Tomice Kristića. Brojne radionice za sve uzraste nastavljaju se i kroz studeni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!