Posjetite posve drugačiju izložbu u Bjelovaru, uživajte u radovima mladih intelektualaca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zanimljiva i posve inovativna izložba postavljena je u Bjelovaru, a dostupna će biti tijekom sljedeća dva tjedna. Riječ je o virtualnoj izložbi, a dio njezinih autora su i maturanti bjelovarske Gimnazije. Kako je ova izložba nastala pojasnila je profesorica informatike Gimnazije Bjelovar Mihaela Kelava koja je i osmislila aplikaciju koja je u podlozi spomenute izložbe.

O čemu je riječ

-Tijekom rujna učenici su koristeći programe umjetne inteligencije izradili niz slikovnih kreacija koje su sudjelovale u natječaju. Odabrani radovi su izloženi u sklopu ARt Future 2023 izložbe u Zagrebu i gradovima iz kojih dolaze odabrani učenici. Organizator je tvrtka Equinox XR iza koje stoje Ivan Voras i Martina Lucić-Čanak koji su, posredstvom tvrtke STEMI, prepoznali važnost povezivanja škola s realnim sektorom i omogućili učenicima stjecanje novih i relevantnih znanja i iskustava – otkrila je profesorica Kelava dodajući i na koji način funkcioniraju ovakvi programi.

– Način na koji takvi programi funkcioniraju je da korisnik što detaljnije riječima, koje se zovu prompt, opiše željenu sliku koju program nakon toga izradi. Kako bi se dobio željeni ishod, vrlo je važno biti vješt i spretan u izražavanju riječima. Iako se virtualni izlošci ne mogu vidjeti bez mobilnih uređaja i potrebne aplikacije, jednom kada ih “ulovite” na ekranu, možete se s njima i fotografirati – istaknula profesorica Kelava.

Kako pogledati izložbu

Kako pojašnjava profesorica Kelava, za pregled radova potrebno je koristiti pametni mobitel s instaliranom aplikacijom Equinox XR koju su građani imali prilike ove godine upoznati i na Terezijani. Prije svega potrebno je instalirati aplikaciju Equinox XR na mobilne uređaje iz Google ili Apple Store-a ili s ovog linka: https://equinox.vision/download

Sljedeći korak je doći na lokaciju na kojoj su radovi, pokrenuti aplikaciju te, ako je ovo prvo pokretanje, dozvoliti pristup kameri, mikrofonu i lokaciji. Nadalje, potrebno je registrirati se ili odabrati nastavak bez registracije. Zatim odaberite virtualni svijet “ARt Future 2023” klikom na ikonu lokacije dolje u sredini aplikacije te gledajte oko sebe i šetajte kroz radove. GPS i kompas nisu potpuno precizni na mobilnim uređajima te lokacija na kojoj se vide radovi i njihova orijentacija mogu varirati od pokretanja do pokretanja aplikacije.

Podsjetimo, učenici 4.d razreda prirodoslovno matematičkog smjera Gimnazije Bjelovar priključili su se natječaju za izradu digitalnih umjetničkih radova za međunarodnu izložbu ARt Future 2023. Tema ovogodišnje izložbe je Emocionalna i umjetna inteligencija uz pitanje “Koliko je umjetna inteligencija emocionalno inteligentna”. Nimalo lak zadatak učenika bio je kreativno se izraziti koristeći programe bazirane na umjetnoj inteligenciji. Od svih pristiglih radova učenika iz cijele Hrvatske, odabrano je 65 njih koji su virtualno izloženi na lokacijama u Zagrebu.

-Smatramo fantastičnim uspjehom i dokazom kreativnosti naših učenika što su za izložbu odabrana čak 22 naša rada, trećina svih izloženih! Odabrani autori su Ema Pavić, Nika Juren, Paola Šojat, Elena Šoški, Karla Sabolović, Ivana Habalija, Tibor Mošmondor, Petar Bezjak i Eugen Petreković, s jednim ili više djela – kazala je tada profesorica Kelava. Da u u ovom projektu uživali i sami učenici, potvrdili su oni sami.

-Natječaj mi se odmah na prvu svidio, naučio sam nešto novo te sam oduševljen što je moj rad objavljen. Drago mi je da na informatici uvijek sudjelujemo u raznim inovativnim projektima – istaknuo učenik Petar, dok su njegove kolegice Ema i Nika također istaknule važnost teme.

-Ovim projektom osvijestili smo važnost razvoja emocionalne inteligencije, a ispostavilo se da su tehnologija i emocije blisko povezane – zaključile su bjelovarske gimnazijalke.

 

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!