Bjelovarčanin Denis predstavio projekt ‘Cikloparking’ na Nacionalnoj biciklističkoj konferenciji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

CikloParking stručna inicijativa, pokrenuta iz Bjelovara, predstavljena  je na Nacionalnoj biciklističkoj konferenciji u Splitu. 

Konferencija je okupila preko 120 relevantnih dionika razvoja biciklističkog prometa, kojima je projektom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske pružena platforma za razmjenu znanja i iskustva, predstavljanje ostvarenih rezultata, uspostavu kontakata i promicanje suradnje.

Među 16 ključnih tematskih područja ovogodišnje Nacionalne biciklističke konferencije, predstavljena je i stručna inicijativa razvoja Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje, pokrenuta od strane bjelovarske tvrtke ACADEMICA d.o.o. za prometno planiranje i razvoje tehnologije o kojoj smo ranije pisali.

Uvrštavanjem CikloParking projekta u ključne teme ovogodišnje konferencije, stručna inicijativa pokrenuta iz Bjelovara dobila je potvrdu kvalitete, povodom čega nam je Bjelovarčanin Denis Buhin, pokretač navedene stručne inicijative i direktor ACADEMICA d.o.o., prenio svoje dojmove s održane konferencije. 

Drago nam je čuti pohvale

-Čast je i odgovornost biti među 16 ključnih tematskih područja te biti dijelom 20 relevantnih predavača Nacionalne konferencije, a pozitivne reakcije i zanimljiva rasprava tijekom našeg predavanja potvrda su kvalitete našeg svakodnevnog stručnog utjecaja. S obzirom da nam je, kao pokretačima inicijative razvoja Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje, važno informirati što veći udio stanovnika i predstavnika gradova i općina RH o CikloParking aplikacijama, drago nam je čuti pohvale Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predstavnika Grada Zagreba, Sindikata biciklista i ostalih relevantnih dionika razvoja biciklističke infrastrukture u Republici Hrvatskoj – kazao je Buhin i nastavlja.

Bjelovar među prvima prepoznao važnost

-Dodao bih i da je Grad Bjelovar među prvima u Republici Hrvatskoj prepoznao važnost aktivnog projektnog sudjelovanja i podržao našu stručnu inicijativu, čime im je omogućeno još učinkovitije unaprjeđenje postojećeg prometnog sustava. Siguran sam da će im pokazatelji prikupljeni našim sustavom CikloParking aplikacija, kao i mogućnostima izrade automatskih izvješća za prijavu na planirane Pozive za sufinanciranje razvoja infrastrukture, omogućiti korištenje udjela od osiguranih 166 milijuna eura. Korisnici smo Tehnološkog parka Bjelovar i pokušavamo biti od pomoći lokalnoj zajednici. Tko zna, možda jednu od sljedećih organizacija Nacionalnih biciklističkih konferencija uspijemo svojim stručnim djelovanjem privući u Bjelovar – poručio je Buhin. 

Osigurano 166 milijuna eura

Inače, ključna prezentacija konferencije bila je usmjerena na predstavljanje Nacionalnog plana razvoja biciklističkog prometa za razdoblje od 2023. do 2027. godine i Akcijskog plana za provedbu istog u razdoblju od 2023. do 2025. godine kao strateških dokumenata usvojenih od strane Vlade RH kojima će se omogućiti provedba mjera i aktivnosti u svrhu ostvarenja punog potencijala za prijelaz na čiste, nisko ugljične oblike prometovanja, čime će se ubrzati tranzicija prema niskougljičnom gospodarstvu te razviti sustav individualne mobilnosti temeljene na biciklističkom prometu.

Nacionalni koordinator za razvoj biciklističkog prometa, mr. sc. Ivica Jujnović iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naglasio je da je za realizaciju Nacionalnog plana od 2023. do 2027. Godine, odnosno, za realizaciju posebnih ciljeva osigurano ukupno 166 milijuna eura, dok se ulaganja u biciklistički promet planiraju uvećati s trenutnih 3,20 na 8,87 eura po stanovniku godišnje, u razdoblju do 2027. godine, kada je u planu izgraditi dodatnih 657 kilometara biciklističke infrastrukture na području Republike Hrvatske.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!