Tamburaši iz Nove Rače drugi su najbolji orkestar u Hrvatskoj!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kulturno umjetnička udruga Ivan Vitez Trnski sa sjedištem u Novoj Rači na 30. Državnim susretima tamburaških orkestara osvojila je visoko drugo mjesto. Tim povodom razgovarali smo s predsjednicom udruge Brankom Novković koja nam je otkrila više o području djelovanja udruge, Farkaš tamburama i planovima za budućnost.

Kulturno umjetnička udruga Ivan Vitez Trnski Nova Rača osnovana je 1957. godine. Sam cilj osnivanja je čuvanje narodnih običaja, kulturne baštine i druženje sa svim drugim KUD-ovima kako iz naše zemlje, tako i iz inozemstva. Brojimo oko 50 aktivnih članova, ali to se mijenja svake godine, studenti odu, neki se udaju, neki umru, takav je život, ali oko 50 članova je uvijek aktivno – rekla nam je Novković.

Udrugu čine članovi svih generacija, a kao što je i sama predsjednica rekla, djeluju u četiri skupine.

Djelujemo u četiri skupine: dječja, folklorna, muška pjevačka sekcija i tamburaška sekcija. Jedni smo od rijetkih koji njegujemo način sviranja i pjevanja na tamburama Farkaš sistema. To su tambure koje su zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro, a one potječu iz 1847. godine – govori nam.

Udruga njeguje tradiciju te su jedni od rijetkih koji još uvijek sviraju Farkaš tamburice o kojima nam je predsjednica Novković detaljnije ispričala.

– To je tambura dvoglasnog kvintnog sustava koja nosi naziv po Milutinu Farkašu. U želji da sviramo tambure koje su svirali naši djedovi i pradjedovi htjeli smo obnoviti svirku na ovim dvoglasnim instrumentima – objašnjava nam predsjednica udruge.

Udruga je iznimno aktivna i trudi se predstavljati Bjelovarsko bilogorsku županiju na što više manifestacija diljem Hrvatske, stoga im je i ove godine raspored bio prilično gust.

– Mi smo ove godine svoju županiju predstavljali na tri državne smotre sa tri grupe. Prvo smo 26. kolovoza bili na susretu hrvatskih folklornih ansambala izvornih skupina u Županji, zatim smo u Dugom Selu sudjelovali na 30. susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava i tu smo osvojili srebrnu plaketu. Također, 12. ovog mjeseca sudjelovali smo s malim vokalnim sastavom na 20. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava u Đurđevcu – pohvalila je rad udruge Novković.

Unatoč gustom rasporedu, Kulturno umjetnička udruga Ivan Vitez Trnski u Novu Raču donijela je visoko drugo mjesto s Državnih susreta tamburaških orkestara na koje su zasjeli s visokih 89 bodova! Dotakli smo se i planova za budućnost.

– Ove godine imali smo i scenski prikaz gdje u kojem su svi članovi sudjelovali, Rača na račvanju puteva. Iduće godine trebalo bi to biti još bolje pa se već od prvoga mjeseca budemo počeli pripremati za taj prikaz. Isto tako, pripremat ćemo se za smotre budući da sudjelujemo na svim županijskim smotrama i svakako ćemo se odazvat na sve pozive prijatelja KUD-ova s kojima surađujemo – zaključila je naša sugovornica.

Rača na račvanju puteva scenski je prikaz koji je svoj prvijenac doživio ove godine, a prikazuje sami početak Rače od vremena Turaka pa sve do sadašnjosti. Predsjednica Novković zahvaljuje se svima koji prate njihov rad, a mi im želimo svu sreću u budućem radu!

FOTO: Facebook Bjelovarsko bilogorska županija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!