Blagdani bez Djeda Mraza, vilenjaka, lampica i velikih poklona, baš kao nekad!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Već 16. godinu za redom, domaćini iz Galerije Matešin pripremaju pravu poslasticu za sve ljubitelje tradicionalnog slavljenja Božića. Naime, u Bojani, nedaleko Čazme, puteljke Galerije Matešin obasjat će svijetlo iz preko tisuću svijeća i lampaša. Radi se o jedinstvenom, iskonskom načinu proslave Božića pod nazivom Bojani Božić u Bojani ili Najljepši Božić na selu, bez Djeda Božićnjaka, vilenjaka i velikih poklona, već s naglaskom na Isusovo rođenje.

– Ove godine manifestacija traje samo dva dana, 26. i 27. prosinca – poručuje nam organizator i dodaje – Tradicionalno smo vezani za Božić, za tradicijski Božić, hrvatski Božić u kojem nema niti Djeda Mraza, ni vilenjaka, nego su Isus i slama.

Iz organizacije su se u startu odlučili za drugačiji pristup božićnom ukrašavanju.

– Kod nas nije komercijalno, nego onako više nekako za dušu. Tu je mir, tišina, nema nikakvih pjesmi glasnih niti ičeg takvog. Tako da ljudi mogu doći i proživjeti kako je to bilo nekada davno – rekao nam je organizator ove božićne manifestacije Franjo Matešin.

Galerija Matešin zanimljivo je mjesto samo po sebi, osim sjeverne i južne galerije, kako se nazivaju, Galerija ima veliku okućnicu te amfiteatar. Posjetitelje očekuje domaća atmosfera, a organizirane su i aktivnosti za najmlađe.

– Kad dođete u park, tu su vanjske vatre, amfiteatar, tamo je mali povijesni muzej, pa su jaslice, imamo i traženje bombona u slami. Na terasi imate čaj i kuhano vino te dosta božićnih kolača, a nekakav centralni dio vam je sjeverna galerija, južna galerija i novootvorena knjižnica – objašnjava organizator i dodaje – Cijene ulaznica variraju od 3 do 6 eura, to sve ovisi o tome tko gdje spada, jesu li posjetitelji stariji, mladi, djeca, umirovljenici i slično.

– Kod nas sva božićna rasvjeta vuče na tradiciju, a to su još uvijek svijeće, lampaši, vatre i slično. Tako da oni koji će doći malo će se iznenaditi jer, zapravo, ovakvog nečeg nema nigdje okolo, tako da je to ona naša posebnost po kojoj smo poznati – govori naš sugovornik.

Kao što svi znamo, lampaše, svijeće i vatru valja održavati – Zapravo vam je dosta komplicirano s tim. Najprije se to sve pali, pa se nosi, pa se postavlja. Mi tijekom noći svijeće moramo i mijenjati, a kraju dana sve to raspremamo, drugi dan se sve to čisti pa opet ispočetka. Sam postupak je dosta kompliciran, ali bit je nekakva priča. Kad dođete i vidite više stotina lampaša na istom mjestu, pa po stazama, to vam onda izgleda nekako drugačije nego kod drugih – objašnjava Matešin.

Tijekom trajanja manifestacije puno je posla – Svatko je na svom dijelu posla. Jedni mijenjaju svijeće, drugi nose drva, bombone, kuhaju čaj, vino, poslužuju kolače. Jedni su na ulazu, jedni su po galerijama ili po knjižnici, uglavnom svugdje nas ima – dodaje.

– Pozivam sve ljude kojima je još uvijek stalo do Božića, pravog pravcatog, ljude koji vole tu starinu i neku hrvatsku tradiciju ili običaje,  neka dođu to vidjeti kod nas, s tim da smo mi nekako taj tradicijski dio probali spojiti sa slikama. Tako da vam je to sve nekako na nekakvi slikarski ili umjetnički način posloženo – poziva sve zainteresirane Franjo Matešin.

– Tko god je bio, opet se tu vrati. Mi se trudimo da budemo dobri, a kako god se okrene, mi smo drugačiji. Totalno drukčiji od drugih – zaključuje organizator.

FOTO: Facebook Galerija Matešin/Davor Kirin


PODIJELI S PRIJATELJIMA!