Rastu plaće odgojiteljicama u gradskom vrtiću, no najavljene su i brojne druge promjene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski sustav vrtića nalazi se pred mini reformom koju je danas predstavio gradonačelnik Dario Hrebak ustvrdivši kako će Bjelovar imati najbolji vrtićki sustav u državi. Ova mini reforma donosi niz pozitivnih promjena, a jedna od njih odnosi na povećanje plaća odgojiteljica u Dječjem vrtiću Bjelovar. Naime, kako je Hrebak pojasnio, postoji težnja da se izjednače plaće odgojiteljica u vrtićima s plaćama učiteljica razredne nastave.

– Mi smo postigli dogovor s predstavnicima sindikata i došli korak do ispunjenja tog cilja. Čekamo još jedan pravilnik koji se treba donijeti na državnoj razini da bismo vidjeli koliko nam još nedostaje kako bismo vidjeli koliko nam još nedostaje, no radi se o maksimalno pet posto razlike koju ćemo uspjeti pokriti u vremenu koje dolazi kako bismo izjednačili plaće odgojiteljica Dječjeg vrtića Bjelovar s plaćama učiteljica razredne nastave. To je ono čemu se teži na nacionalnoj razini, no moram reći kako mnogi gradovi u tome neće uspjeti. Bjelovar ide upravo u tom smjeru kazao je Hrebak otkrivši koliko će iznositi ovo povećanje plaća. Tako je kazao da s Novom godinom ide povećanje plaća od osam posto odgojiteljica u gradskom vrtiću. Osim toga, uvodi se naknada za topli obrok u visini od 70 eura, a regres, božićnica i dar za dijete idu do maksimalnog neoporezivog dijela. Tako će regres i božićnica zajedno iznositi 663 eura, dar za dijete 132 eura, a odgojiteljice će dobiti i 132 eura za Uskrs. S obzirom na rast materijalnih prava u Dječjem vrtići Bjelovar, Grad je odlučio napraviti dodatnu sinergiju s privatnim vrtićima kako bi i oni isplatili božićnice. Grad će im pomoći s 200 eura po zaposleniku.

Također, u sljedećoj godini Grad će povećati sufinanciranje smještaja djece u privatnim vrtićima.
– Postigli smo konačni dogovor da se izjednače cijene svih vrtića na razini grada Bjelovara. Do sada svi privatni vrtići nisu imali istu cijenu. To smo sada ujednačili. Prosječno sufinanciranje Grada u 2023. godini je bilo 190 eura, a u 2024. godine će biti 220 eura. Ukupna ekonomska cijena vrtića je 300 eura. Naravno da ćemo i dalje nastaviti ići u smjeru podizanja ekonomske cijene privatnih vrtića kako bi i oni mogli podizati plaće svojim zaposlenicima kako se ne bi stvarao jaz između plaća odgajateljica u gradskom i privatnim vrtićima – istaknuo je Hrebak te se osvrnuo na sljedeću točku ove mini reforme. Ove godine u vrtićima ima 1166 djece, a sljedeće će ih pohađati 1230.

– Dakle, i tu smo postigli dogovore s vrtićima i pronašli dodatne prostore s obzirom na činjenicu da imamo puno djece na listama čekanja. Osim toga, 18. prosinca slijedi otvaranje ponuda za izgradnju novog dječjeg vrtića na sjeveru grada, u Ulici Viktora Bubnja. Također, iako su još u proceduri, očekujem da ćemo dobiti izgradnju još dva nova dječja vrtića. Dakle, ukupno bi se tri nova dječja vrtića trebala graditi sljedeće godine – najavio je Hrebak, a tome je dodao i još jednu veliku promjenu. Kako je kazao, Grad će ići u smjeru da djeca koja imaju razvojnih poteškoća dobiju pomoćnika u dječjim vrtićima. Svim ovim najavljenim promjenama itekako su zadovoljne ravnateljica bjelovarskih vrtića. Tako je ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš napomenula kako je vrlo sretna što je Grad Bjelovar imao sluha i što su u tijeku promjene koje će dovesti do usklađivanja plaća s djelatnicima u osnovnim školama.

– Zadnjih godina je zaista puno uloženo u povećanje kvalitete kako boravka djece, tako i dijela vezanog uz stručna usavršavanja, no da bismo to mogli, moramo imati ljude. U perspektivi je novi vrtić, trebat će novi odgojitelji. Trenutno je riječ o deficitarnom zanimanju, a ovaj put ka poboljšanju uvjeta za radnike će nas dovesti do toga da nećemo imati problem sa zapošljavanjem – kazala je Lauš. Ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Senka Ivanušec istaknula je da Grad Bjelovar kontinuirano radi na podizanju kvalitete predškolskog odgoja u smislu unaprjeđenja državnog pedagoškog standarda i poboljšanja materijalnih prava radnika.

– Trenutno se nalazimo na povijesnoj prekretnici i po prvi put su stvoreni materijalni uvjeti da se približimo maksimalnom iznosu i u isplati božićnica i nagradimo svoje zaposlenike. Posljednjih godina bilježimo puno pozitivnih pomaka u ranom i predškolskom odgoju u Bjelovaru – kazala je Ivanušec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!