[FOTO] Zašto medo jede jabuke, delfin papire, a žaba staklo?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Staklo u žabu, kore od jabuke u medvjeda, a papir u delfina. Dobro znaju osnove recikliranja klinci iz Dječjeg vrtića Bjelovar koji su danas bjelovarskom gradonačelniku Dariju Hrebaku, kao i novinarima pokazali u koji spremnik ide koja vrsta otpada. Upravo je Dječji vrtić Bjelovar jedna od lokacija u Bjelovaru na kojima su postavljeni kompleti posuda za odvojeno prikupljanje otpada. One su napravljene u obliku životinja, a samim time prilagođene su upravo djeci. Naime, Grad Bjelovar potpisao je ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sufinanciranju poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada. Ukupna vrijednost isporuke svih sedam kompleta spremnika iznosi 174 tisuća eura, Fond sufinancira 40 posto vrijednosti spremnika, odnosno sedam tisuća eura, a 10 tisuća eura je osigurao Grad Bjelovar.

– Nakon što smo napravili infrastrukturu i moderno odlagalište otpada, sortirnicu, kompostanu i dva reciklažna dvorišta, sad na red dolazi faza koja je možda i najzahtjevnija. To je sklapanje „društvenog ugovora” s građanima kojim ćemo zajedno odvajati velik dio otpada još na kućnom pragu. Na taj način ćemo te komponente putem već izgrađene infrastrukture vraćati u proizvodnju. Da bismo to mogli, moram educirati stanovnike, a najbolji način je krenuti od djece. Djeca su ona koja ostaju. Ako kod njih usadimo svijest o potrebi odvajanja otpada, preko njih ćemo doći i do roditelja – naglasio je Hrebak dodavši kako su građani već prihvatili recikliranje, no napomenuo je kako mjesta za napredak uvijek ima.

Recikliranje su već prihvatili i bjelovarski mališani koji su pojasnili kako izgleda sam postupak. Maleni Lovro Martinović danas je demonstrirao kako se karton i papir trebaju bacati u plavog delfina.
– Važno je ne bacati u prirodu jer je od toga naša planeta Zemlja bolesna. Izliječiti je možemo samo ako pokupimo svoje smeće – kazao je Lovro dok je njegova prijateljica Ema Kusturin jabuku bacila u kantu u obliku mede.
– To se tako treba da ne bacam u prirodu. Od tog otpada se može napraviti nešto korisno. U medu idu jabuke i kruške, a u žabu ide staklo – pojasnila je Ema.

Inače, upravo je razvijanje svijesti o važnosti recikliranja područje kojem se još u vrtićkoj dobi posvećuje znatno više pažnje nego nekada. Potvrdila je to i ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš.
-Danas osvještavanje o važnosti brige za okoliš kreće već od najranije dobi. Kao što je poznate, sve dobro što naučite, naučite već u vrtiću. Naša djeca su već dobro upoznata, znaju što je recikliranje. Nekada se nije toliko učilo o zaštiti okoliša. To je pitanje kojem se uvijek bavilo, no ne toliko koliko danas. Ipak, vrlo je važno našoj djeci ostaviti čistu planetu i omogućiti im da žive dobar život – istaknula je Lauš zahvalivši Komunalcu i Gradu na suradnji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!