Sezona na županijskim ribnjacima bliži se kraju: ‘Na najvećem ribnjaku izlovili smo preko 300 tona ribe’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na županijskim ribnjacima radi se ubrzanim tempom. Ostalo je još malo vremena do izlova ribe, a zbog donedavnog toplijih vremenskih uvjeta izlov kasni. Razgovarali smo s direktorom Ribnjaka Siščani, Juricom Bošnjakom koji nam je otkrio kakva je tamo situacija.

– Kroz nekih tjedan dana bi trebalo biti sve izlovljeno i, ako Bog da, nasađeno. Ovo što je izlovljeno spremamo za prodaju – rekao nam je Bošnjak.

Užurbano je i na ribnjacima u Končanici. Kao i u Siščanima, izlov zbog vremenskih uvjeta kasni gotovo dva tjedna. Budući da su nepovoljni vremenski uvjeti nešto s čime su naučili raditi, direktor Ribnjačarstva Končanica Mladen Prević ističe kako je sve pod kontrolom, njihov uhodani tim je u rokovima te je ribolov priveden kraju.

Ulovljeno više od 300 tona ribe

– Najveći ribnjak smo izlovili tako da je tamo preko 300 tona konzumne ribe ulovljeno, sad je na redu drugi po veličini gdje se dnevno lovi i po 20 tona ribe – govori Prević.

– Sad je zahladilo, kiša koja je pala nam je dobro došla da možemo puniti ribnjake koji su već izlovljeni – osvrnuo se na nedavne vremenske prilike direktor Ribnjačarstva Končanica te dodaje –  također da imamo protok u zimovnicima gdje skladištimo našu konzumnu ribu.

Promjene vremenskih prilika uzgajivače riba ne ostavlja s puno izbora, ne ostaje im ništa već prilagoditi se uvjetima

-Morao sam promijeniti praktički cijeli proizvodni plan, jer smo se morali prilagoditi tim uvjetima jer nemamo više pravih zima, leda, ljeta su puno duža i puno toplija, a oborina je manje, stoga smo se morali prilagoditi kako god se može – rekao nam je Jurica Bošnjak iz siščanskog Ribnjačarstva.

Ništa drugačija situacija nije ni u Končanici

-Prijelaz iz zime u ljeto dođe jako brzo, proljeća praktički da i nema i uvijek bude manjak padalina u tom periodu godine, tako da smo se mi morali organizirati na način da se više ribnjaka izlovi u jesenskom dijelu godine, a nešto manje u proljetnom, upravo da bi imali ovaj zimski period da bi napunili te ribnjake jer, vjerujte mi, ribnjak od 180 hektara se prazni dva do tri tjedna, a puni se dva do tri mjeseca – ističe Bošnjak.

Problem s pticama

Osim vremenskih uvjeta, ribnjačarima glavobolju izazivaju i ptice. Zadržavaju se duže nego što bi trebale i goste se ribom, a neke ostaju i cijele godine. Naime, dio ptica je zaštićen, preostaje im jedino zaplašiti ih – Kada naleti neko jato od 300 – 400 komada, ove metode ne pomažu, jednostavno gledaš i plačeš kakvu ti štetu nanose – govori Prević.

Drugi način je probati što brže doći do gramaže – To je isto dosta skupa priča jer se tu onda hrani s visokoproteinskom peletiranom hranom koja je ekstrudirana i tu pokušavamo isto dobiti tu jednogodišnju mlađ što veću, što krupniju, a isto tako onda kada uđu u drugu godinu ona dođe vrlo brzo do pola kile pa je onda već i malo zaštićenija – ispričao nam je Prević.

No ovogodišnja sezona nije bila loša za ribnjačare, proizvodnju su uspjeli podići, a zbog oborina brže će uspjeti napuniti ribnjake – Puno puno bolja nego prošle godine, prvenstveno je bilo vode, a to je ono što je za proizvodnju najbitnije – zaključuje Bošnjak.

FOTO: Facebook Ribnjačarstvo Končanica d.d., www.ribnjaksiscani.com


PODIJELI S PRIJATELJIMA!