Salezijanci žele Marijinom dvoru vratiti nekadašnji sjaj, ali i udahnuti novi život

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KONČANICA – Kada bi zidovi dvorca Dioš smještenog na području općine Končanica mogli pričati ono što bi rekli moglo bi popuniti povijesni roman. Bila bi to priča o promjeni vremena i sustava, ali i priča o neispunjenim planovima, razočaranju, propadanju, otuđenju i prevari. I on je kao mnogo toga na tom području indirektno vezan uz Jankoviće. No, nisu ga oni sagradili već su bili vlasnici veleposjeda na kojem se nalazi. Taj su posjed prodali obitelji Lecher koja ga je pak prodala obitelji Tüköry, a upravo je obitelj Tüköry 1904. i sagradila dvorac. No, u njenom vlasništvu nije bio dugo. Već pred Prvi svjetski rat su ga prodali i prelazio je iz ruke u ruku obitelji Kulmer, Švicarske banke i Banovine Hrvatske da bi ga 1940. nakon što su ih nacisti prognali iz dijela okupirane Slovenije kupili salezijanci koji su ga nazvali Marijinim dvorom i u njega udahnuli život.

-Mi smo (salezijanci) u tom pakračkom i daruvarskom kraju već imali nekoliko župa u Ivanovom Selu, Obriježi, Badljevini, Siraču i imali smo dvorac Dioš koji je služio kao formacijska kuća za novake te su ondje boravili novaci i njihovi odgojitelji, ali to je trajalo vrlo kratko. Marijin dvor je služio i selu za vjerska događanja, mise, a posebno su bile poznate marijanske procesije. Ondje je bio kip Marije Pomoćnice, pa je 24. svibnja svake godine bila velika procesija što se vidi iz kronika – priča provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo.

 

Foto: Općina Končanica

 

Kada don Šutalo kaže da je njihovo upravljanje, njihovo vlasništvo trajalo kratko u pravu je. Već 1945. po završetku Drugog svjetskog rata dvorac Dioš im je oduzeti i nacionaliziran nakon čega je služio kao škola, farma, mjesto tečajeva. Pred kraj Jugoslavije je napušten i zapušten, a ono što je trebala biti gospodska kuća je zjapilo prazno i prepušteno zubu vremena. Salezijancima je u vlasništvo vraćen 1995., ali godine neodržavanja i nebrige su učinile svoje, a oni nisu imali financijske snage za obnovu. Bezuspješno su ga pokušavali prodati, a nova nada je rođena 2016. kada je iznajmljen Udruzi Grad anđela, no ispalo je da je to riječ o gradu prevelikih očekivanja, ta priča s tatom Slavenom je neslavno propala, a nekoliko godina nakon toga već ionako derutan objekt je dodatno oštećen u petrinjskom potresu. Kako je dvorac Dioš zaštićeno kulturno dobro iz Fonda solidarnosti Europske unije je za njegovu konstrukcijsku obnovu odobreno pet milijuna i 471 tisuća eura, a salezijanci se nadaju da je to tek početak i da će, kako ga oni zovu, Marijin dvor ponovno biti mjesto puno života, mjesto za prije svega mladost.

-Radimo s mladima i naša je želja da svaka naša kuća bez obzira radi li se o župi, školi ili oratoriju bude namijenjena mladima, a naša zamisao je da dvorac bude jedno središte za mlade. Mi smo mu dali naziv Europski centar pokreta salezijanske mladeži što je naš termin koji obuhvaća sve mlade koji koriste naše odgojne i vjerske sadržaje. Neke aktivnosti bi mogli provoditi ondje, posebno aktivnosti s manjim grupama do 40 mladih – navodi njihove želje Šutalo.

Hoće li te želje postati i stvarnost ovisi o tome hoće li biti novca za cjelovitu obnovu jer bez dovršetka objekta koji je nakon desetljeća zanemarivanja i neodržavanja postao neupotrebljiv, pa i opasan ništa od planova ne može biti realizirano. Nadaju se da će biti raspisani natječaji za cjelovitu obnovu na koji će se moći javiti, ali sretni su što su uspjeli provesti onu konstrukcijsku što je već velik napredak.

-Dvorac je spašen, neće se urušavati. Sada je konstrukcijski u izvanrednom stanju. Vrlo je lijep, ali njegova obnova je financijski vrlo zahtjevna tako da ne možemo predviđati kada će ona biti gotova – kaže naš sugovornik.

Jedno je sigurno, uspiju li u svom naumu i urede li končaničkog ljepotana salezijanci se neće zatvoriti u njega već će vrata dvorca Dioš biti širom otvorena zajednici.

-On će biti za mlade i lokalnu zajednicu, već smo s Općinom Končanica u kontaktu i što god da će im trebati za društvena događanja dvorac će im biti na raspolaganju jer nama nije cilj zatvoriti ga. I župnik iz Končanice će u Diošu moći ondje služiti mise – priča nam don Šutalo i sada jedino preostaje vidjeti hoće li se priča obnove nastaviti ili će doći do još jednog zastoja.

Fotografija dvorca: Općina Končanica

Fotografija don Šutala: Facebook Župe Duha Svetoga


PODIJELI S PRIJATELJIMA!