[FOTO] Ne propustite! Otvorena izložba mlade umjetnice Maje Deželić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostoru školske knjižnice Medicinske škole Bjelovar organizirane su brojne edukativne i likovne izložbe. Velik je dio zavičajnih umjetnika predstavio svoje radove i oplemenio izložbeni prostor knjižnice. Polazište i glavni cilj bio je promovirati stvaralaštvo učitelja i učenika, a prošle školske godine u sklopu projekta MEDart su predstavljeni radovi darovitih učenika.

– Ove godine zadnja je prilika da predstavimo radove darovite učenice 4. d. razreda, maturantice Maje Deželić. Maja je aktivno sudjelovala na brojnim radionicama u školskoj knjižnici, a njezini pojedinačni radovi bili su izloženi u prostorima škole i knjižnice. Ovo je njezina prva samostalna izložba. U Majinim radovima vidljiv je trud, strpljivost, dugotrajan rad, preciznost i posvećenost. Za to je potrebna iskrena ljubav prema likovnom izričaju. Već na prvi pogled vidljivo je da su životinje glavni motivi njezinih radova. Mnoštvo tigrova, ptica, mačaka i pokoji pas oživjeli su iz njezinih crteža. Nacrtala je nježnost i ljubav, ali i snagu i moć – istaknuli su iz bjelovarske Medicinske škole.

Važnost poticanja umjetničkih radova

O Majinim radovima i općenito, o važnosti poticanja umjetničkog stvaralaštva kod učenika strukovnih škola, poznati bjelovarski umjetnik koji se školovao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Sandro Toth napisao je sljedeće:

– Kreativno izražavanje u bilo kojem obliku važno je za mentalni razvoj svake osobe. Kreativna osoba to iskustvo može prenijeti i na druge aktivnosti, na primjer, američki znanstvenici i inženjeri radili su avione od papira da isprobaju aerodinamičnost dizajna. Kako se u posljednje vrijeme u suvremenom obrazovnom sustavu potiče cjeloživotno učenje, svako dodatno angažiranje i te kako je pohvalno te je dokaz da je znanje nagrada sama po sebi. Zbog toga bi srednje škole koje nemaju predmet Likovnu kulturu trebale motivirati likovno izražavanje učenika i sudjelovati na likovnim natjecanjima. Naime, crtanje i likovno izražavanje pomaže u razvoju motoričkih sposobnosti i koordinaciji te povećava radišnost osobe jer tijekom tog procesa stalno razmišljamo i procjenjujemo. Jer, crtanje je zabavno, kratko i jasno – naglasio je Toth.

Program otvorenja 15. siječnja 2024. pripremili su učenici 4. d razreda. Stihovi, glazba i crteži neodoljiva su kombinacija i istinski užitak. Stihove su kazivale Magdalena Turk, Kristina Tomić i Lena Nikolić Šipek, osvrt na Majine radove pročitala je Antonia Voćanec, a za glazbene trenutke zaslužan je Jakov Borota. Program je vodila Nika Sara Devčić.

Na otvorenju izložbe Maja je otkrila da je crtanje dio njezina svakodnevnog života još od vrtićke dobi, draže joj je crtati životinje nego ljude, a crtanje životinja predstavlja joj poseban izazov upravo zbog mnoštva detalja kojima se posvećuje dok to radi.

Izložba će biti otvorena tijekom cijelog siječnja 2024. godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!