Znate li da postoji cjepivo protiv raka vrata maternice? U BBŽ ga primio svaki drugi teenager

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svakog dana jedna žena u Hrvatskoj oboli od raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umre od njegovih posljedica. Gotovo svi slučajevi karcinoma vrata maternice, njih čak 99 posto, povezani su s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Navedeni karcinom jedno je od najpreventabilnijih sijela raka što znači da gotovo svaki slučaj možemo spriječiti ili otkriti u vrlo ranoj fazi dostupnim mjerama prevencije. Riječ je o cijepljenju protiv HPV-a, PAPA testovima te HPV testiranju.

– U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dostupno od 2007. godine. Od 2015. godine cijepljenje protiv HPV-a je na nacionalnoj razini dobrovoljno, preporučeno i besplatno za određene dobne skupine. Od 2017. godine cijepimo devetovalentnim cjepivom – navodi specijalistica školske i adolescentne medicine županijskog Zavoda za javno zdravstvo Antina Dadić. Unatoč dostupnosti cjepiva, u Hrvatskoj je odaziv na cijepljenje dugo bio slab s velikim razlikama po županijama. Tako je Bjelovarsko–bilogorska županija 2017./18. godine imala 0 posto procijepljenosti osmaša, 2020./21. godine 41 posto osmaša je bilo procijepljeno, dok je prošle školske godine 37 posto učenika osmih razreda procijepljeno protiv HPV-a. Ove školske godine, prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, 47 posto učenika osmih razreda je primilo prvu dozu HPV cjepiva, a drugu bi trebali primiti kada za to dođe vrijeme.

– Kako bismo omogućili cijepljenje i onima koji su propustili priliku cijepljenja u osmom razredu, od listopada 2022. godine imamo jednom mjesečno dan otvorenih vrata za HPV cijepljenje za mlade od 15 do 25 godina (Služba za školsku medicinu, Matice hrvatske 15 u Bjelovaru, svaka treća subota u mjesecu od 9 do 12 sati). Na danima otvorenih vrata potrošili smo preko sto doza cjepiva protiv HPV-a. Prema novom provedbenom planu imunizacije za 2023. godinu te prema preporukama Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu učenici 5., 6. i 7. razreda imaju mogućnost besplatnog cijepljenja protiv HPV-a. Krajem prošle školske godine te početkom ove, na navedene skupine smo potrošili dodatnih 166 doza cjepiva – pojasnila je doktorica Dadić dodajući kako se Bjelovarsko-bilogorska županija od županije s najmanjom procijepljenošću protiv HPV-a uvrstila među županije u gornjem prosjeku procijepljenosti. Unatoč višestrukom povećanju procijepljenosti, naglasila je liječnica, još smo daleko od 90 posto procijepljenosti koju je Svjetska zdravstvena organizacija postavila kao jedan od ciljeva do 2030.godine.

Kako bi se naglasila važnost prevencije, kao i ranog otkrivanja raka vrata maternice svakog ponedjeljka u siječnju se obilježava Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice te Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!