Dođite na bjelovarsku tržnicu i podržite 17. Dan mimoza

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ove subote, 20. siječnja, s početkom u 9 sati na bjelovarskoj tržnici održat će se javnozdravstvena i humanitarna akcija “Dan mimoza” čiji je cilj senzibiliziranje i podizanje svijesti o prevenciji raka vrata maternice.

Podaci govore kako godišnje u Hrvatskoj od invazivnog raka vrata maternice oboli oko 320 žena, a od carcinoma in situ, odnosno raka u početnoj fazi, oko njih 600. Nažalost, od posljedica ovog karcinoma godišnje umire više od 100 žena. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tijekom 2022. godine je oboljelo desetak žena, dok je u istom razdoblju umrlo njih sedam. S druge strane, upravo je ova vrsta karcinoma jedna je od najpreventabilnijih. Naime, gotovo svaki slučaj se može spriječiti ili otkriti u vrlo ranoj fazi dostupnim mjerama prevencije. To su cijepljenje protiv HPV-a, PAPA testovi te HPV testiranje.

Kako bi se podigla svijest o tome, Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije, Klub laringektomiranih osoba Bjelovar te Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke Biser Bjelovar u suradnji sa županijskom Zavodom za javno zdravstvo organiziraju 17. Dan mimoza.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!