Hrebak: ‘Dižemo kredit za toplice od 21 milijun eura. Nećemo ugroziti financijsko stanje Grada’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gradonačelnik Dario Hrebak u društvu najbližih suradnika jutros je u svojem uredu na konferenciji istaknuo da će za potrebe izgradnji bjelovarskih toplica biti potreban kredit od 21 milijun eura. 

-10 milijuna eura će dignuti Grad Bjelovar, 11 milijuna tvrtka Terme Bjelovar na čijem je čelu gospodin Zvonimir Žarec, a 17 milijuna eura smo dobili od NPOO-a. Grad će jamčiti kredit za Terme, i ti krediti će ići na 15 godina. Tražimo najbolju ponudu i vjerujem da ćemo dobiti kamatu od 1.5 posto – kazao je gradonačelnik Hrebak koji je istaknuo da kredit neće ni malo uzdrmati financijsku konstrukciju Grada. 

Financijsko stanje je odlično

-Mi ćemo kredit za toplice početi isplaćivati tek 2028. godine. Do tada, Grad će isplatiti sve ove manje kredite koje trenutno imamo i krenut ćemo u tu otplatu bez dugovanja. Plus, toplice će već tada biti otvorene i imat će svoj profit s čijim dijelom će se to također otplaćivati. Očekujem kroz godinu, dvije da dobijemo i milijun eura od parnice sa elektranom u Cigleni i to će isto pokriti dio rate. A inače, 700 tisuća eura smo mi već platili,  tako da neće biti nikakvih problema sa plaćanjem kredita – rekao je Hrebak i nastavlja.

-Gledajte, financijsko stanje Grada Bjelovara nikada nije bilo bolje. Na današnji dan imamo 150 tisuća eura više u odnosu na stanje od prošle godine. A podsjećam, skinuli smo porez na dohodak za 2 posto. Dakle, moramo razbiti tu neku tezu koju politički oponenti guraju u medijske prostore da će Grad teško otplaćivati kredit. Inače, danas smo zaduženi 20 posto, kada krene sve ovo sa toplicama bit ćemo zaduženi 60 do 70 posto od zakonske mogućnosti. Tako da ne postoji ni minimalni način da se ovaj projekt ugrozi – kazao je Hrebak. 

S PDV-om 48 milijuna eura

Zvonimir Žarec, direktor Termi Bjelovar, između ostalog, rekao je:

– Radit ćemo međunarodni natječaj za izvođača radova, tako da se mogu javiti tvrtke iz Hrvatske, ali i svih drugih zemalja od Mađarske, Turske, Njemačke i drugih zemalja. Jer ovo je atraktivan posao od 48 milijune eura, a rok za izgradnju je 20 mjeseci – kazao je Žarec koji je zatim upitan odakle cifra od 48 milijuna eura, ako se u javnosti spominje cifra od 37 milijuna na što se gradonačelnik Hrebak osvrnuo da je cijena 48 milijuna eura s PDV-om, ali da je PDV prolazna stavka. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!