U Bereku čuvaju selo; našli su bilježnicu koja pokazuje kakav je bio život u Ruškovcu 1938.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od srpnja u Bereku djeluje Udruga Čuvari starina Ruškovac koja okuplja 64 člana, ali uz dosta simpatizera i počasnih članova, broj okupljenih oko udruge podiže se i do stotinjak. Njihov je cilj, ističe predsjednica udruge Ana Manc Šnepf očuvati tradiciju sela.

– U našim selima, ima sve manje kuća. Stariji ljudi umiru, a mladi koji nasljeđuju njihove domove prodaju kuću. Svi stari predmeti u tim kućama odlaze u bescjenje. Zaključili smo da će ostati tri kuće u kukuruzištu, ne samo u Ruškovcu, nego u čitavoj Općini – priča predsjednica udruge i dodaje da su s tim razlogom osnovali ovu udrugu, kako bi spasili selo od zaborava.

Član udruge može postati bilo tko, čak i ako nije s područja Ruškovca i bez obzira na godine. Mora samo imati želju sakupljati stare stvari, jer im je krajnja intencija da u zgradi stare škole u Ruškovcu napravi zavičajna zbirka. Još jedan od razloga zašto su krenuli u ovaj projekt je jedna stara bilježnica koju je našla jedna stanovnica Ruškovca u svojoj staji.

Stara bilježnica s informacijama nešto drugačijeg života

– Bilježnica je iz 1938. godine. Na njoj piše da je kupljenja s idejom da se u nju upišu sva dobra i nevaljala djela sela Ruškovca. Ta je bilježnica korištena do 60-ih godina. U njoj pišu detalji poput kako je biran seoski starješina, što se plaćalo oko groblja, kako se gradila crkva, kako se odvijao život na selu – kaže Manc Šnepf koja ističe da je ta bilježnica bila odličan motiv da se krene u prikupljanje starina.

– Ono što je meni bilo zanimljivo da im je bilo najvažnije da imaju dobrog rasplodnog bika. U to doba stočarstvo je bilo bitno, pa tko je imao puno stoke, imao je puno blaga. Da bi stoka bila kvalitetna, bilo je potrebno imati dobrog bika. Pa se svake godine sklapao ugovor s nekim u selu tko je držao tog bika, a upravo o biku je ovisilo hoće li selo imati kvalitetnu stoku – priča kroz smijeh.

Udruga se sastaje po potrebi, a nedavno su održali i jednu čijanu. Nabavili su se i opremu za obradu lana, budući da to planiraju raditi u bližoj budućnosti. Naime, na proljeće će saditi lan i pratiti njegov uzgoj i obradu kako bi kasnije taj materija mogli iskoristiti pametno.

Kreću s uzgojem i obradom lana

– Našli smo neke starije ukrase i odjeću od lana, koji je bio jako popularni materijal u našim krajevima, pa ćemo to pokušati rekonstruirati – pojašnjava i dodaje da uz podršku Općine Berek planiraju dalje nastaviti s prikupljanjem zavičajne zbirke koja će stajati u školi.

U suradnji s Udrugom umirovljenika Berek organiziraju posjet muzeju Bećarca, u srijedu 07. veljače. Polazak je u 6 sati, povratak oko 20, a kotizacija 20 eura. Zainteresirani se mogu javiti u Udrugu umirovljenika ili Čuvara starina i osigurati svoje mjesto za ovaj izlet, bez obzira bili članovi udruge ili ne. Pozvani su svi zainteresirani za povijest i očuvanje tradicije da se uključe u rad njihove udruge.

FOTO: privatna arhiva, Facebook Čuvari starina, Ruškovac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!