Povećava se trend zapošljavanja nakon odlaska u mirovinu. Evo što su najčešća zanimanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tijekom protekle 2023. godine, zapošljavanje umirovljenika u Hrvatskoj postalo je sveprisutna tema, izazivajući interes kako među umirovljenicima samima, tako i među poslodavcima koji su prepoznali vrijednosti i iskustvo ove dobne skupine.

U skladu s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, umirovljenici imaju pravo raditi na pola radnog vremena, a mogućnost pronalaska posla olakšana je i kroz poseban portal na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U razdoblju od siječnja do srpnja 2023. godine, putem navedenog portala objavljeno je ukupno 16.409 radnih mjesta, što ukazuje na rastući interes i potrebu za umirovljeničkom radnom snagom.

Najčešća zanimanja

Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najčešća zanimanja koja su bila ponuđena umirovljenicima uključuju prodavače, konobare, zaštitare, kuhare te djelatnike za administrativne poslove. U samom vrhu popisa poslodavaca koji zapošljavaju građane u mirovini nalaze se društva s ograničenom odgovornošću i obrtnici iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Splitsko–dalmatinske županije, Brodsko–posavske te Istarske županije. Sektori poput trgovine, prijevoza, privatne zaštite, ugostiteljstva i turizma pokazali su najveće potrebe za dodatnom radnom snagom.

Iznenađujuće, umirovljenici su se često prijavljivali i za sezonske poslove, posebice u područjima poput ugostiteljstva i trgovine. Ovaj trend najviše je izražen u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Istri, Zadru te Primorsko-goranskoj županiji.

Securitas Hrvatska

Umirovljeni su građani postali važan dio radne snage i u sigurnosnom sektoru, posebno u tvrtkama poput Securitasa Hrvatska, gdje trenutno radi gotovo 300 umirovljenika. Postupak zapošljavanja u ovom je sektoru specifičan, jer uključuje fizičke i mentalne testove te stjecanje licenci za čuvare/zaštitare.

Uz to, potrebno je priložiti rješenje o mirovini na temelju kojeg ulaze u proces zapošljavanja, a od odgovarajućih državnih institucija kandidati, koji su korisnici mirovine bilo koje vrste, trebaju dobiti izračun, takozvani razrez poreza, da vide kako će se buduća novčana primanja uklopiti s njihovim postojećima.

Predstavnici Securitasa otkrili su da umirovljenici donose sa sobom vrijedno životno iskustvo i radne navike. Njihova strpljivost i mudrost postaju dragocjene osobine u ulozi zaštitara ili čuvara.

Porte i recepcije često su okruženja u kojima umirovljenici rade jer zadaci nisu prezahtjevni, a tvrtka aktivno traži poslove koji bi odgovarali njihovim preferencijama i iskustvu. Napredovanje unutar tvrtke je moguće, posebice uz mogućnosti školovanja i stjecanja novih znanja, što čini radno okruženje još privlačnijim za umirovljenike.

Popravljam kućni budžet

Jedan od zaposlenih umirovljenika je i 75-godišnji gospodin Stanko Tomić. Ovaj tekstilni inženjer po struci, radni je vijek proveo radeći većinom u tekstilnoj industriji, a odlaskom u mirovinu 2012. godine povremeno je prihvaćao poslove bivših poslodavaca. Često su ga zvali iz jednog dječjeg vrtića gdje je nekad bio zaposlen na održavanju jer nema dovoljno ljudi koji znaju održavati toplinsku stanicu.

Danas u Securitasu ima ulogu zaštitara te iznosi kako ne misli prestati raditi sve dok su svi zadovoljni njegovim angažmanom:

“Stalno sam u pogonu, ne mogu zamisliti da nešto ne radim. Osim što svaki mjesec zaradom popravim kućni budžet, jer i supruga je u mirovini, bitno mi je da sam među ljudima, da razgovaram s njima i osjećam se korisno”, govori Stanko.

Za svoj posao često dobiva pohvale djelatnika i kupaca. Uz to, nije mu teško ni obrađivati vinograd, održavati crkvu na zagrebačkim Vrbanima i biti aktivan član crkvenog zbora što ga posebno veseli.

U konačnici, interes umirovljenika za rad nakon umirovljenja raste, potaknut ne samo ekonomskim izazovima već i željom za društvenom interakcijom te korisnim korištenjem slobodnog vremena. Povećanje broja umirovljenih građana koji biraju rad na pola radnog vremena predstavlja pozitivan trend u hrvatskom zapošljavanju, obogaćujući radnu snagu iskustvom i znanjem stečenim kroz dugogodišnju karijeru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!