[FOTO] Zdravko Šabarić otvorio izložbu: ‘Ovo je poziv na zaljubljivanje u umjetnost’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na svečanom otvorenju samostalne izložbe đurđevačkog umjetnika Zdravka Šabarića u bjelovarskoj Komercijalnoj i trgovačkoj školi okupili su se učenici, nastavnici te velik broj autorovih prijatelja, poznanika, kolega umjetnika i ljubitelja slikarstva te predstavnici medija.

Na početku programa učenici 4. razreda srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar izveli su dva stavka Valses Poeticos E. Granadosa. Nastupili su Borna Bertić, Nora Ponjević, Marta Čuković i Petar Bajsić, pod vodstvom g. Siniše Pauške, profesora mentora.

Sve nazočne u publici pozdravila je knjižničarka Tatjana Kreštan i zahvalila autoru što je odlučio dio svog impozantnog opusa predstaviti upravo u knjižnici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, a povod ovoj izložbi je Valentinovo.

Poziv na zaljubljivanje u umjetnost 

Ovoga puta izložba je zamišljena kao poziv na zaljubljivanje u umjetnost, a simpatična je podudarnost što autor slavi imendan upravo na Valentinovo. Iz pedesetogodišnje uspješne karijere Zdravka Šabarića izdvojila je najvažnije momente i nazočnima dala kratak presjek kulturnog i umjetničkog rada.

O opusu koji je odabran za izložbu govorio je dugogodišnji autorov prijatelj, slikar i kulturni djelatnik, g. Zoran Homen. Gospodin Homen slikovitim je riječima opisao stvaralaštvo Zdravka Šabarića, ističući glavne motivske preokupacije. Autor slika svoj zavičaj, Podravinu i pokušava oteti zaboravu neke ostatke prošloga života. Tako su česti motivi njegovih slika stare podravske klijeti, drveno pokućstvo, narodni vez, dunje na ormaru, bake na biciklima, pitoreskni seoski pejzaž, kao i pejzaži u različita godišnja doba. Slikar ne bi bio slikar da se ne igra, pa na nekim slikama kombinira stvarnost i maštu, realistično i nadrealno. Najveću vrijednost vidi u tome što je dio naše prošlosti i sadašnjosti trajno zabilježen na Šabarićevim slikama i na taj način sačuvan i za budućnost.

Zadnji put u Bjelovaru prije 30 godina

Autor je govorio o svojoj vezanosti za bjelovarski kraj i vezama koje su između Đurđevca i Bjelovara oduvijek postojale. Istaknuo je činjenicu da je zadnji put u Bjelovaru izlagao prije 30 godina, a da mu je ovo 46. po redu samostalna izložba.

U ime Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar autora i goste pozdravila je ravnateljica, gđa Nataša Vibiral. Govorila je o kulturnoj i javnoj djelatnosti školske knjižnice i izložbama u školskoj knjižnici koje su namijenjene učenicima, nastavnicima i svim zainteresiranim građanima. Uz zahvale autoru proglasila je izložbu otvorenom. Publiku su sačinjavali učenici 2. b i 3. a razreda u pratnji nastavnika Sanje Papić i Darija Elijaša.

Pozivamo sve zainteresirane građane i ljubitelje umjetnosti da razgledaju izložbu do 8. ožujka 2024. Radno vrijeme knjižnice je radnim danom od 8.00 do 19.00 sati, Poljana dr. Franje Tuđmana 10 (zeleni ulaz), 2. kat.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!