Utočište za ‘knjigoljupce’ u kojima šire svoje čitateljske vidike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA/GRUBIŠNO POLJE – Istraživanja redovito pokazuju da prosječnom Hrvatu, odnosno prosječnoj Hrvatici knjiga i nije draga. Rijetki su oni koji za njom redovito posegnu, a među onima koji bijeg od svakodnevnih obveza i briga rado traže u koricama knjiga i drugim svjetovima su i entuzijasti koji od cijelog iskustva žele više, a to više pronalaze u čitateljskim klubovima. Njihov je princip jednostavan, članovi čitaju u pravilu istu knjigu i potom o njoj raspravljaju, a mi smo zavirili u tri takva kluba. Čitateljski klub Gradske knjižnice Slavko Kolar Čazma postoji već 13 godina, vodi ga ravnateljica čazmanske srednje škole Irena Ivanović koju je na to ponukala književna strast.

-Ljubav prema knjigama. Kada vam je knjižnica drugo najdraže mjesto u gradu, onda vam je sve jasno – smije se Ivanović.

Foto: Facebook Čitateljski klub Gradske knjižnice Slavko Kolar Čazma

 

Čazmanski čitateljski klub ima desetak članica koje se u knjižnici sastaju jednom mjesečno što se pretvorilo u ugodno druženje osoba koje se da nije štiva nikada ne bi družile ni sastale jer radi se o društvu od oko 30, pa do 70 i više godina. Slična priča stiže i iz Grubišnog Polja koje se može pohvaliti s dva čitateljska kluba. Led su probili mladi, a za sve je kriva korona odnosno lockdown. Nedostajalo im je druženja, kontakta, pa su Antonela Bukovac i Klaudija Ahac koje su i sadašnje voditeljice kluba odlučile čitati knjige i pričati o njima i tako je nastao čitateljski klub mladih “Čitam, dakle jesam”. Danas je u njemu ostalo šestero ustrajnih koji se nastoje naći svakog mjeseca, ali kako studiraju u različitim gradovima nekada to bude i jednom u dva mjeseca. Nastoje se što je moguće češće naći licem u lice jer rasprave su tako, priznaju, kvalitetnije. Čitalačka strast mladih motivirala je i odrasle grubišnopoljske ‘gutačice knjiga’ da osnuju svoj čitateljski klub “Kava, cimet i miris knjige”. U tom mirisu redovito u knjižnici desetak puta godišnje uživa desetak članica.

Kako odlučiti što čitati?

Svim čitateljskim klubovima zajedničko je da moraju odlučiti što će čitati. Nije to uvijek lako, ali vlada demokratično načelo pri čemu se poštuju želje svih uključenih.

-Svakog mjeseca netko bira knjigu koju ćemo čitati jer naravno da ne volimo svi iste žanrove, pa imamo i trilera, romantike, komedija, svega – kaže voditeljica čitateljskog kluba mladih u Grubišnom Polju Antonela Bukovac.

U Čazmi imaju nešto drugačiji pristup, pa nije nužno da svi čitaju istu knjigu.

-Ne definiramo fiksne naslove nego se dogovaramo tematski pa to bude ljubav, nešto povijesno i obavezno razmijenimo koje su nam to knjige bile otkriće, što smo novo saznale – kaže Ivanović.

Iako je u svim slučajevima čitateljski klub ležeran, kako bi rasprava o knjigama tekla glatko neka temeljna pravila su ipak postavljena.

-Imamo pitanja koja su standardna za svaki sastanak, ali način rasprave ovisi i o tome čitamo li svi istu knjigu ili je dogovor da čitamo knjigu istog autora – tumači ravnateljica grubišnopoljske knjižnice Jelena Ćafor.

Foto: Facebook Jelena Ćafor

 

Svi koji vole čitati znaju koliko se lako izgubiti u nekoj knjizi i duboko ju proživjeti, koliko vas neka knjiga može ponijeti. Nije ni čudo da i rasprave onda mogu biti strastvene.

-Do većih razlika dolazi kod rasprava o knjigama i tome kako je netko doživio neko djelo i autora, ima razilaženja u mišljenju, ali nikada toliko da bismo otišli u nezgodnom smjeru – smije se Ćafor.

Jer na kraju krajeva, poanta čitateljskih kluba je da oni budu zabavni, opušteni, a ne obaveza. Najbolje to znaju mladi.

-Ne nalazimo se uvijek u knjižnici već nekada odemo i u kafić, jednostavno kao da smo s prijateljima na kavi samo što ne pričamo o tome što nam se dogodilo u životu već o knjizi. Također, znamo uzeti i knjigu po kojoj je snimljen film, pa radimo usporedbu kako je nešto prikazano u knjizi, a kako na filmu – priča Bukovac.

Ono s čim se svi slažu je i da su čitateljski klubovi prilika da se izađe iz vlastitih čitateljskih okvira, prošire horizonti i da prilika i knjigama i žanrovima koje bismo inače zaobišli.

-Svi mi u knjižnici imamo svoje najdraže police, žanrove i autore, a ovako saznate nešto novo i otkrijete neki novi književni biser – opisuje prednost čitateljskih kluba Ivanović.

Ponekada tuđi izbor onoga što će se čitati iako se na prvu čini nezanimljivo ugodno iznenadi i razbije neke književne predrasude.

-Znamo nekada ostati iznenađeni jer nam žanr nije omiljen, ali nam se knjiga jako svidi – kaže i Bukovac.

Uz to, neizostavna je i društvena komponenta u kojoj su, kako nam je rekla Ivanović, na kauču u knjižnici koja je sama po sebi utočište uz kavu, čaj i kekse dobrodošli svi i članovi i nečlanovi kluba.

Foto: Facebook Čitateljski klub Gradske knjižnice Slavko Kolar Čazma i Facebook Jelena Ćafor


PODIJELI S PRIJATELJIMA!