Hrebak želi bušiti na još četiri mjesta u gradu, a sad ima i dobar povod za to

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar je od Agencije za ugljikovodike danas dobio zeleno svjetlo za istraživanje geotermalnih potencijala na čitavom području grada. Riječ je o dozvolu na koju se čekalo dvije godine, a njezino dobivanje znači da će se, nakon Velikog Korenova, geotermalni potencijali moći ispitivati i u drugim dijelovima grada.
Prije godinu dana iskazali smo interes da želimo da Bjelovar postane jedno istražno geotermalno polje kako bismo mogli izgraditi još četiri bušotine, poput one u Velikom Korenovu, na raznim dijelovima grada, ravnomjerno raspodijeljeno. Danas smo dobili obavijest resorne Agencije za ugljikovodike o nadmetanju na koje se možemo javiti. Vjerujem da ćemo ispuniti sve uvjete i da ćemo dobiti dozvolu za istraživanje – istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.
Iako o potencijalnim novim lokacijama nije želio govoriti, neslužbeno doznajemo kako bi se u naredbom razdoblju trebalo bušiti u blizini gradskog stadiona, zatim još dalje na sjeveru, kod bivšeg Bjelovarskog vrta, ali i bliže centru, na Levijevom brijegu, kod gradskih bazena. S obzirom da su dosadašnja ispitivanja u Velikom Korenovu dala odlične rezultate, stručnjaci predviđaju kako su šanse za pronalazak tople vode na drugim lokacijama poprilično velike.
Kad je pak riječ o Velikom Korenovu, bušenje na tamošnjoj bušotini, koje je započelo prije manje od mjesec dana, već se bliži kraju.
-Prošli smo dubinu od tisuću metara i za desetak dana trebali bi završiti na 1500 metara te okončati fazu bušenja. Već sad se može reći da su bušotine u okolici, gdje je prije 50-60 godina naftna kompanija umjesto nafte pronašla toplu vodu, jako slične bušotine, što nam daje optimizam da će i ova naša bušotina pronaći toplu vodu kako smo i očekivali, temperature veće od 70°C. U svakom slučaju, mi želimo u budućnosti izgraditi još četiri takve bušotine kojima bismo grijali grad jer želimo da Bjelovar koristi toplu vodu za grijanje grada kao što to čine islandski gradovi – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!