Poskupljuje bjelovarski Dom za starije, ovo su nove cijene od travnja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Od 1. travnja poskupljuje smještaj u Domu za starije osobe u Bjelovaru. Kako nam je potvrdila ravnateljica Doma Sanela Mlatilik, cijene će rasti u prosjeku 40 posto.

-Prilikom izrade novih cijena vodili smo računa o tome da ne poskupe jednako sve kategorije smještaja. Više su poskupjele one koje pružaju veći komfor, primjerice apartman je poskupio 51 posto, jednokrevetne sobe 40 posto, dvokrevetne sobe 30-ak posto, a stacionar 43 posto – kaže Mlatilik, dodajući kako je uvedena i nova kategorija smještaja, a riječ je o sobama u potkrovlju koje su nešto jeftinije od standardnog smještaja.

Ravnateljica kaže kako je novi rast cijena bio neizbježan zbog velikog povećanja troškova.

Veliki troškovi

-Jednostavno nismo imali izbora. Prošle godine u travnju povećali smo cijene za 20 posto, u želji da s tim povećanjem budemo na nuli. Međutim, i tomu unatoč, tijekom godine troškovi su značajno porasli. Samo komunalna naknada nam je narasla za 100 posto. Rashodi za zaposlene porasli su 19 posto, za energiju 33 posto. Sveukupno gledano, ukupni rashodi u prošloj godini su nam porasli 15,2 posto. Tome treba dodati i rast cijena hrane od 30 posto u ovoj godini – tumači ravnateljica Mlatilik. Podsjeća da Dom svakog mjeseca mora otplaćivati i ratu kredita od 3200 eura koji je podignut još tijekom energetske obnove. Zbog svega toga, novo podizanje cijene smještaja nije bilo moguće izbjeći, uvjerava ravnateljica.

I nove cijene smještaja, koje se trenutno kreću između 520 i 740 eura, ovisno o kategoriji, i dalje su znatno niže od onih u privatnom smještaju. U nekim domovima one su lani porasle i do 1200 eura.

Inače, u Domu za starije svi su kapaciteti popunjeni. U ustanovi ima mjesta za 250 korisnika, a o njima skrbi 80-ak zaposlenih. Lista čekanja je velika, na red za smještaj stižu korisnici koji su se prijavili prije deset i više godina, ovisno o vrsti smještaja koju traže.

-Interes za smještaj je velik, zovu nas i ljudi koji iz privatnih domova žele prijeći k nama jer i tamo rastu cijene, a i usluga ja drugačija. Mi imamo fizioterapeuta, radnog terapeuta, socijalne radnike, psihologa te ostalo medicinsko osoblje i stručni kadar, tako da s te strane možemo pružiti zaista adekvatnu uslugu – kaže ravnateljica Mlatilik.

Bez poskupljenja 32 godine

Podsjetimo, prije ovog poskupljenja, cijena smještaja i usluga u bjelovarskom Domu rasla je lani u travnju 20 posto. Prije toga, 2021. godine Dom je poskupio 15 posto, a 2020. 10 posto.

-Zanimljivo je da je to poskupljenje 2020. godine bilo prvo nakon 32 godine. Zbog rasta troškova postalo je nemoguće držati stare cijene, a iz istog razloga došlo je i do naknadnog rasta cijene smještaja – zaključuje Mlatilik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!