Jeste li znali da kao žrtva ili svjedok kaznenog djela imate pravo na besplatnu pomoć?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nitko ne želi biti svjedok ili žrtva kaznenog djela, a onima koji to ipak postanu (a može se dogoditi svima) je prijavljivanje i svjedočenje nova trauma i često je to postupak u kojem su zbunjeni i uplašeni. Srećom kroz to ne moraju prolaziti sami jer uz financijsku potporu Ministarstva pravosuđa i uprave kroz Mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela imaju pravo na besplatnu pomoć i podršku kroz cijeli proces. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tu pomoć pružaju pakračka udruga Delfin i križevačka Hera. Hera je samo prošle godine za 278 korisnika pružila čak 923 usluge pri čemu je 14 žrtava i svjedoka kaznenih djela bilo iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

-Pružene su emocionalna podrška, praktične informacije i informacije o pravima, usluge pravnog i psihološkog savjetovanja, pratnja na sud i to najviše žena žrtava obiteljskog nasilja, a tu su bile i pratnja na policiju i DORH prilikom prijave kaznenih djela – navodi Marina Švagelj Jažić iz Here.

Marina Švagelj Jažić

 

Iako su kod pratnje najčešće ruka pomoći ženama, javljaju im se i muškarci.

-Javljaju se i to najčešće zbog imovinskih kaznenih djela i nanošenja tjelesne ozljede, a najčešće su to lakše tjelesne ozljede te krađe i prijevare – kaže Švagelj Jažić.

Žrtve i svjedoci se Heri najčešće javljaju nakon što ono kroz što su prošli prijave policiji jer tada dobivaju upute o svojim pravima u sklopu kojih se nalaze i kontakti udruga koje pružaju besplatnu pomoć i podršku. No, često su oni koje im se jave puni pitanja i dvojbi jer što zbog stresa i straha, a što zbog neprilagođenog, formalno-pravnog jezika ne shvaćaju što ih točno čeka.

-Upute o pravima su najčešće na tri strane i ljudi puno od tih prava uopće ne razumiju jer ona nisu opisana laičkim jezikom tako da ih ‘obični’ građani mogu razumjeti – napominje Švagelj Jažić.

Načini pružanja podrške

No, zato su tu udruge koje to objašnjavaju na strpljiv i svima razumljiv način. Prvi kontakt je uglavnom telefonski.

-Upućujemo ih na to kako taj postupak izgleda, tko će ih ispitivati i na koji način, kako postupak teče kao i koja prava mogu ostvariti. Naravno, ako su im potrebna dodatna pomoć i podrška upućujemo ih na psihološko i pravno savjetovanje – tumači naša sugovornica.

Osim pružanja informacija jednako je važna pratnja na primjerice sud posebno žrtava težih kaznenih djela kojima je svako novo davanje iskaza i svjedočenje nova trauma.

-Ono što je njima često dovoljno je da netko samo bude uz njih, da netko sjedi uz njih i da znaju da ta osoba razumije kroz što prolaze i što osjećaju. Dovoljno je nekada da ih samo držite za ruku, da im kimnete da ih razumijete i da mogu nastaviti dalje – opisuje iskustvo Švagelj Jažić.

Osim što se na taj način olakšava žrtvama i svjedocima, pružanje podrške i vođenje kroz postupak pomaže i samom postupku koji u tim slučajevima napreduje puno lakše.

-Takve smo informacije dobile od pojedinih sudaca i državnih odvjetnika da su žrtve tada s manje uznemirenosti i straha odgovarale na pitanja i da su postupci trajali kraće. Mi smo žrtvama prije toga objasnile sve i rekle da sucima, sudskom vijeću ili odvjetniku okrivljenika mogu reći da im nije jasno pitanje i da slobodno traže da im pitanje ponove i pojasne kako bi znale odgovoriti – kaže Mirjana Bilopavlović iz Delfina Pakrac koji također usluge pruža u dijelu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Vrata udruga su za pomoć i podršku uvijek otvorena, a na dobitku su time svi uključeni u postupak.

Mirjana Blopavlović

PODIJELI S PRIJATELJIMA!