Mogu li SDP i Možemo! u našoj izbornoj jedinici zajedno na parlamentarne izbore?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odluka je pala, do parlamentarnih izbora dijele nas otprilike dva mjeseca, pa su lijeve stranke, kojima predizborne ankete nikako ne idu na ruku, počele panično zbijati redove. Peđa Grbin je tako jučer predstavio svoju „vlakić-koaliciju” u kojoj je SDP lokomotiva ispred čak devet vagončića – Fokusa, IDS-a, PGS-a, Reformista, Centra, Stranke s imenom i prezimenom, Radničke fronte, Glasa i HSS-a.

Vagona koji Grbin najviše priželjkuje, onoga s natpisom Možemo, u ovoj kombinaciji nema, no suradnju kroz tzv. točkastu koaliciju nije isključio. Već neko vrijeme se nagađa kako bi te dvije stranke mogle udružiti snage u Slavoniji, odnosno 4. i 5. jedinici te u 7. i 9. izbornoj jedinici, odnosno Lici i dijelu Dalmacije, u nastojanju da ondje tradicionalno jakom HDZ-u izbiju iz ruku barem po jedan mandat.

S obzirom na trenutni omjer političkih snaga, do takve suradnje teško da će doći u našoj, II. izbornoj jedinici koja, podsjetimo, odnedavno obuhvaća cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, veći dio Zagrebačke, južni dio Koprivničko-križevačke županije te istočni dio Zagreba.

Po svemu sudeći, ‘lijevi’ će ovdje formirati dva bloka. Najveći bazen birača Možemo ima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji pa je izgledno kako će u II. Izbornoj jedinici imati samostalnu listu. I to uglavnom sa ‘zagrebačkim’ imenima jer ta stranka u posljednjih nekoliko godina nije uspjela formirati ozbiljnu bazu ostalim gradovima druge izborne jedinice.

Kad je riječ o čvrstim bazama, SDP je u drugoj izbornoj jedinici najjači u Koprivničko-križevačkoj županiji, no i ta je baza na ovim izborima slabija jer je sada u toj jedinici samo dio županije, dok je novim ustrojem od prošle godine, veći dio pripao četvrtoj izbornoj jedinici. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Grbinova stranka se u odnosu na prošle parlamentarne izbore poprilično osipala, nakon što je velik dio članova 2021. prešao u Socijaldemokrate ili jednostavno napustio stranku, upravo zbog nezadovoljstva politikom stranačkog šefa. Situacija nije bajna ni u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji gdje je lijevo orijentirane birače ‘preuzeo’ Možemo.

Ostale stranke iz jučer predstavljene Grbinove ‘vlakić-koalicije’, osim dijela njih u Zagrebu, u ostatku druge izborne jedinice gotovo i ne postoje. Slučaj je to i s nekad ozbiljnim strankama, poput HSS-a, koji je svojedobno bio na vlasti u BBŽ i KKŽ, ali i s manjim strankama, poput Fokusa, Centra i Stranke s imenom i prezimenom koje su na prošlim parlamentarnim izborima u drugoj izbornoj jedinici imale vlastitu listu, mimo SDP-a. Baš zbog toga bit će zanimljivo vidjeti kako će se slagati nova zajednička lista za izbore koji su pred nama, odnosno kako će novopečeni politički partneri uspjeti zadovoljiti sve apetite.

Inače, na prošlim izborima na listiću u drugoj izbornoj jedinici biračima je bilo ponuđeno čak 19 lista. Na birališta je izašlo 44,67 posto birača, a najviše glasova, čak 34,20 posto, osvojila je lista HDZ-a i HSLS-a. SDP u koaliciji s HSS-om, HSU-om, SNAGA-om, GLAS-om, IDS-om i PGS-om je osvojio 24,58 posto, dok se Možemo našao tek na petom mjestu s 5,5 posto osvojenih glasova, iza DP-a (13,5 posto) i Mosta (7,91 posto).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!