U Končanici postoji tvrtka koja bez kredita radi već 85 godina, a OPG-i rade dobro bez obzira na inflaciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KONČANICA – Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić u radnom posjetu Končanici obišao je OPG-ove koji uspješno posluju, kao i tvrtku koja od 1938. godine djeluje u Končanici.

– Počeli smo od nula 1995. Bavimo se stočarstvom i mljekarstvom. Imamo 40-ak krava i 40 hektara zemlje koje obrađujemo. Mljekarstvo je specifično, radimo supruga, sin i ja. Proizvodimo oko 500 do 600 litara mlijeka dnevno. Otkupnom cijenom mlijeka nikad nismo posve zadovoljni, osnovna cijena mlijeka trebala bi biti viša. Zemlja je u našem vlasništvu i iznajmljujemo od privatnika, ali to nam je dovoljno za uzgoj hrane za naše krave. Koristimo županijske poticaje, za proljetnu sjetvu i sufinanciranje analize zemlje. U početku smo se ovim bavili zbog zarade, ali sada smo uigrani tim, ne moramo puno raditi, ali zaradimo. Ipak, volim poljoprivredu – rekao je Damir Tomašek s OPG-a Tomašek Jasminka.

Napominje, sreće ima jer će njegov sin Krešo Tomašek nastaviti s tim poslom jer dijeli strast prema poljoprivredi i radu u mljekarstvu. Obiteljsku tradiciju uzgoja stoke i rada na vlastitoj poljoprivredi planira i Kruno Herout, sin Drahoslava Herouta iz Daruvarskog Brestovca.

– Mi smo doselili 1997. godine i krenuli s tri krave. 2000. smo stigli do 45 krava, no mljekarstvo baš nije cvjetalo, pa smo prešli na bikove. Imali smo dvadesetak bikova, pa smo se predomislili i krenuli na sistem krava-tele. Sada, nakon četiri godine, prelazimo na sto komada junadi za tov. Od početka smo kupovali zemlju, pa sada radimo 130 jutara zemlje, a više od pola je naše zemlje. Najčešće uzgajamo zob, pšenicu, ječam, tritikal, kukuruz, suncokret i soju. Koristili smo neke županijske mjere, ove godine smo sami financirali sjetvu, ali ćemo koristiti mjeru za tov junadi. Isplati se raditi, nekad bude bolje, nekad gore, kao i u svemu – poručuje Drahoslav Herout koji svoje meso prodaje jednoj mesnici iz Splita.

Miroslav Dite, vlasnik firme za obradu žice, Strek metali, u Daruvarskom Brestovcu od 1997. godine uspješno je do prije šest godina vodio poslovanje tvrtke koju je naslijedio od svoga tasta. Uzde tvrtke sada je preuzeo njegov sin Nino, no on i dalje prati rad tvrtke koja u svom dugom radnom vijeku od 1938. nije imala niti jedan dignuti kredit.

– Imamo 41 zaposlenog, nikad nismo imali više radnika. Iako funkcioniramo od 30-ih godina, tek od početka 90-ih radimo žičani program. Ja sam imao sreće, ranije sam radio u školi, pa sam uspio povući neke svoje bivše učenike da ovdje rade. Međuljudski odnosni su fenomenalni i mi još uvijek nemamo problema s radnicima jer ih dobro platimo i poštujemo. A imali smo i malo sreće. Imamo neke druge vizije i planove, širenje u žičanom programu, ali i proizvoditi 3D panele. Mi ne uopće ne koristimo potpore, ali to je tako jer se nismo u tome snašli i imali smo dovoljno svojih sredstava – pojašnjava Dite.

Načelnik Općine Zlatko Bakunić zadovoljan je onim što su obišli u Končanici.

– Ovo je tvrtka koja puni proračun i općine, a onda i mi imamo priliku za razvoj, a zapošljava mnogo ljudi. Imamo i dosta OPG-ovaca, iako se nešto njih gasi, ali neki su se samo preorijentirali. Ipak, zadovoljni smo s njihovim radom, kao i činjenicom da postoje mlade generacije koje će preuzeti tvrtku, ali i OPG. Mi kao općina trudimo se mladima ponuditi dosta, što se vidi jer su i brojne nekretnine u zadnje vrijeme prodano u Končanici – poručio je Bakunić i zahvalio županu Marku Marušiću što je subotu poslijepodne iskoristio za obilazak te općine.

– Zahvaljujem načelniku Bakuniću koji nas je provezao kroz OPG-ove i ovaj primjer uspješne tvrtke. Drago nam je čuti i savjet i kritiku. Drago mi je da su mlade obitelji uključene, a sve što radimo ima budućnost i smisla. Evo, baš u ponedjeljak raspisujemo javni poziv za obrtnike i gospodarstvenike, a svaki euro dobro će im doći. Drago mi je da su svi optimistični, a mi kao županija, stojimo im na pomoći – zaključuje župan Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!