Na tržnicu u Bjelovaru su stigle prve ovosezonske jagode, znamo koliko koštaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prve ovosezonske jagode, prave bilogorske su stigle na bjelovarsku tržnicu i to s ljubiteljima jagoda dobro znanog OPG-a Franjić iz Rovišća. Franjići pod plastenicima imaju dva hektara jagoda, a ove su godine u berbu morali dosta ranije. Što se tiče cijene, početna cijena mjerice je tri eura.

-Krenuli smo u berbu tri tjedna ranije nego prošle godine. Bilo je jako sunčano i one odmah rode. Sada je zbog zahlađenja malo usporilo dozrijevanje što je bolje – priča Ivan Franjić.

Ivan Franjić

 

Tako ran početak sezone je i te rovišćanske proizvođače iznenadio, ali jagode ne gledaju datum na kalendaru i berba ne može čekati, a srećom rano sazrijevanje nije utjecalo na njihovu kvalitetu.

-Kvaliteta je ove godine stvarno top, nema greške – zadovoljan je Franjić.

Prve jagode u sezoni su očekivano polučile velik interes, a osim kupaca željnih mnogima omiljenog voća, početnom prodajom je zadovoljan i rovišćanski voćar.

-Prodaja je jako dobra, kupci su zadovoljni kvalitetom jer su jagode slatke što je i najvažnije – priča nam između dvije prodaje Franjić.

Većinu uzgojenog prodaju izravno kupcima na štandovima u Bjelovaru, uskoro stižu na korzo, otvaraju i novi štand kod bolnice, a uz to su u Vrbovcu, Križevcima i Koprivnici. Od prošle godine su i u sustavu Dokazana kvaliteta čime su i zadovoljni.

-To nam je dobra reklama, ljudi pitaju što je to jer je to nešto novo, a zadovoljniji su kada znaju da je jagoda ispitana i to i list i plod – tumači naš sugovornik.

Oni se pridržavaju svih pravila tako da problema s ispunjavanjem kriterija nemaju. Cijenu na početku sezone kada je i najviša u odnosu na prošlu godinu nisu dizali iako su njima troškovi rasli.

-Nabava sadnica je skuplja kao i gnojivo, a uz to su radnici poskupjeli tako da je početna cijena mjerice tri eura. Mislim da je to ljudima u redu, ne smijemo ići na višu cijenu – kaže Franjić.

Uskoro će jagoda s njihovog gospodarstva biti i više jer planiraju proizvodnju povećati za jedan hektar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!