Krijes, posveta konja i Bilogorski doručak: Sve je spremno za još jedno Đurđevo na Bilogori

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovoga se vikenda u Velikom Trojstvu održava još jedno Đurđevo na Bilogori. Prilika je to za uživanje u bogatom programu na Vidikovcu kojeg u subotu od 18 sati otvaraju radionice Društva naša djeca.

– Od 19 sati nastupaju tamburaši KUD-a Veliko Trojstvo, a od 20 i 30 slijedi tradicionalno druženje i paljenje krijesa – kaže načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac.

– Pripreme traju tjednima, ne samo fizički. Krijes se radi prema zakonskim regulativama i mi osiguravamo sve da bude prema propisima. Zahvaljujemo se i vatrogascima DVD-a Velikog Trojstva koji osiguravaju krijes, da ne bi došlo do nekih problema i bez njih to ne bi bilo ostvarivo – pojašnjava Goran Bačak iz Turističke udruge Bilogorski put.

Bogat program nastavlja se u nedjelju

– U devet sati okupljamo se na Vidikovcu, gdje će vrijedne članice naše Udruge i mještanke Velikog Trojstva pripremit bilogorski doručak, nakon čega idemo svi skupa na svetu misu. Vraćamo se na Vidikovac gdje se nastavlja prigodan program i prikaz Đurđeva. KUD Veliko Trojstvo i Matica umirovljenika izvest će svoj program, a nakon toga slijedi tradicionalna posveta konja u čast svetom Jurju – pojašnjava Bačak.

– Od 14 sati počinju konjičke igre gdje će jahači na konjima pokazati svoje jahačke vještine i natjecat se u konjičkim igrama. Nakon toga ćemo imati kreativne radionice za najmlađe, a u 15 sati ćemo podijeliti cvijeće mještanima – pojašnjava Bačak.

Na to su se odlučili u suradnji s Turističkom zajednicom Bilogora- Bjelovar povodom Dana planeta Zemlje, koji je obilježen ranije ovoga tjedna. Cilj je da sama Općina zablista u novim i još ljepšim bojama. Najbolji u takvom ukrašavanju bit će i nagrađeni krajem lipnja. Nakon svega toga, u 16 sati slijedi i zabavni program.

Svake godine sve atraktivniji program

Ipak, svake se godine trude osmislit sve atraktivniji program na Bilogori i u Velikom Trojstvu, jer to je nešto na čemu rade, ne samo za turiste, već i za domaće.

– Ljudi su sve više zainteresirani za domaća događanja, gdje imamo Proljeće u Velikom Trojstvu koje je počelo 21. travnja i traje do 8. lipnja. Imamo bogat program s pregršt manifestacija, a Đurđevo na Bilogori je tek dio toga što nudimo. Posjećenost je dobra, ali svake godine želimo biti sve bolji – poručuje Bačak s čime se slaže i Kutanjac.

– Prijašnjih godina sve je to bilo odlično zahvaljujući obitelji Đurđević odakle je kretala manifestacija Đurđeva na Bilogori s bilogorskim doručkom, no oni se nisu mogli uključiti u to ove godine. Ipak, ja im zahvaljujem na svemu što su napravili, a mi idemo ove godine s odličnom manifestacijom, u nešto drugačijem formatu – zaključuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!