I toga ima: Bilogorac primio cjepivo protiv bjesnoće zbog ugriza – majmuna!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tijekom 2023. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je, nakon ugriza životinja, protiv bjesnoće cijepljeno 37 osoba.

Statistika kaže kako je, promatrajući desetogodišnje razdoblje, broj cijepljenih osoba protiv bjesnoće u blagom padu. Cjepivo protiv bjesnoće trebaju primiti sve osobe koje su ugrižene ili na drugi način ozlijeđene od strane bijesne ili na bjesnoću sumnjive divlje ili domaće životinje, osobe koje su ozlijeđene od životinje koja je pobjegla te se ne može podvrgnuti veterinarskom nadzoru te u osoba koje je ozlijedio šišmiš.

Najčešće se radi o ugrizu psa, ali…

– Najčešće se radi o ugrizu psa, zatim mačke, a rijetko o ugrizu ostalih divljih i domaćih životinja kao što su svinja, konj, zec, lasica, lisica, kuna. U 2023. godini jedna osoba je cijepljena nakon ugriza majmuna koji se dogodio u Indiji – otkriva epidemiologinja Nikolina Obran sa županijskog Zavoda zavoda za javno zdravstvo.

Pojašnjava kako se cijepljenje protiv bjesnoće nakon izlaganja obavlja se s četiri doze cjepiva prema Zagrebačkoj 2-1-1 shemi i to nultog dana s dvije doze cjepiva te sedmog dana i 21. dana s jednom dozom cjepiva.

Zašto je važno cjepivo

– Cjepivo protiv bjesnoće je važno primiti jer je bjesnoća akutna zarazna bolest središnjeg živčanog sustava i kada se razviju simptomi bolesti bjesnoća je uvijek smrtonosna. Nema specifičnog lijeka za bjesnoću – upozorava doktorica Obran.
No osim što je cjepivo nužno primiti nakon ugriza životinja, dio populacije cijepi se i prije tzv. ekspozicije.

– Cjepivom protiv bjesnoće prije ekspozicije cijepe se osobe koje su po svom zanimanju izložene povećanom riziku bjesnoće kao što su studenti veterine, doktori veterinarske medicine, laboratorijski radnici koji rade dijagnostiku bjesnoće, lovci, lovočuvari, speleolozi i sl. Cijepljenje protiv bjesnoće prije izlaganja kod osoba izloženih povećanom riziku bjesnoće obavlja se s dvije doze cjepiva u dane 0 i 7, nakon kojih slijedi docjepna doza 3 tjedna do 3 godine nakon primovakcinacije – ističe naša sugovornica.

 

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!