Mjesec zaštite od požara donosi novinu mladim vatrogascima u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija ima 1.300 operativnih vatrogasaca i oko deset tisuća članova u DVD-ima i po broju vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika smo pri državnom vrhu. Veseli interes djece i mladih, mogao bi biti i bolji, ali s obzirom na brojne druge aktivnosti koje im se nude u županijskoj Vatrogasnoj zajednici ne mogu biti nezadovoljni.

-Puno mladih se uključuje u naša dobrovoljna vatrogasna društva kroz vatrogasnu mladež i pomladak kroz natjecanja i vježbe koje imamo. Ove godine prvi put započinjemo vatrogasni kamp u našoj županiji, inače imamo kamp u Fažani preko ljeta, ali sada ćemo prvi puta to imati i u našoj županiji. Kamp počinje trećeg svibnja u Kukavici tako da će naši mladi i ondje moći steći neka nova znanja i vještine vezeno uz vatrogastvo – kaže predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Silvestar Štefović.

Za Štefovića koji je i sam u vatrogastvu od svoje šeste godine vatrogastvo je puno više od stjecanja znanja i vještina, pa i na pitanje zašto biti vatrogasac ima spreman odgovor.

-Vatrogastvo je prije svega tradicija, a u nekim selima ni nema drugih aktivnosti i udruga osim vatrogasne, a s druge strane je tu ta nesebičnost koju vatrogasci imaju da pomažu onima u nevolji. To su kvalitete koje trebaju krasiti svakog čovjeka, a ako još imate fizičku spremu, vještinu i znanje da pomažete drugima u nedaćama onda je vatrogastvo svakako poziv za vas – ističe Štefović.

Djelić znanja i vještina vidjet će se kroz cijeli svibanj koji je Mjesec zaštite od požara, a u kojem vatrogasci slave i svog zaštitnika svetog Florijana.

-Četvrtog svibnja na sam blagdan će u bjelovarskoj katedrali biti sveta misa na kojoj će sudjelovati vatrogasci iz cijele županije. U Garešnici će se održati županijska vatrogasna vježba, uz to će vatrogasne zajednice općina i gradova imati svoje aktivnosti poput izložbi opreme i rada s mladima, a drugog šestog je hodočašće vatrogasaca na Mariju Bistricu kojem smo ove godine mi domaćini – navodi Štefović.

Paralelno s obilježavanjem napreduje i opremanje vatrogasaca u koje ulažu i lokalne i regionalne vlasti, ali i Hrvatska vatrogasna zajednica.

-U idućem kontingentu vozila koja dolaze stiže devet pick-upa s nadogradnjama za gašenje požara otvorenih prostora i dvije autocisterne koje će doći krajem ove ili početkom sljedeće godine – ističe županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!