Daruvarčanin Bruno: Prava je rijetkost tako visoka podudarnost kod transplantiranih organa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošlo je nešto više od godine dana otkako je za Daruvarčanina Brunu Sikoru helikopterom Black Hawk Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezeno srce iz Splita u Zagreb, o čemu smo pisali ovdje. Bruno danas živi kao zdrav 32-godišnjak, a za datum svoje transplantacije često ističe da mu je drugi rođendan. Transplantacija srca za njega nije bila iznenađenje, jer odmalena ima zdravstvenih problema.

– Rođen sam sa srčanom manom jer je došlo do zamjene velikih krvnih žila u srcu, a intervencijom u Njemačkoj zamijenjena je funkcija lijeve i desne strane srca da bih mogao funkcionirati. Ipak, tim “neuobičajenim” načinom rada se srce brzo potroši – započinje priču Bruno koji ističe da je nakon te prve operacije normalno živio sve do 2013. godine.

Problemi počeli desetak godina prije transplantacije

Tada je došlo do prvih zdravstvenih problema kada je Bruno s 22 godine dobio terapiju za srce ali i izbacivanje vode iz tijela, što srce nije moglo samo raditi. Pet godina kasnije, lijekovi više nisu pomagali, pa je na KBC-u Rebro dobio novu terapiju. Mjesec dana kasnije, opet su se vratili stari problemi, a Brunino zdravstveno stanje se liječenjem u bolnici značajno popravilo no ipak je dobio naputak da će, kada se stanje popravi, morati na transplantaciju srca.

2022. godina ugradili su mu ICD uređaj, odnosno pacemaker, kako bi srce lakše radilo, a u veljači prošle godine došao je na hitni prijem s teškom bakterijom i upalom pluća zbog čega mu srce nije radilo kako treba, pa nakon tog oporavka liječnici odmah rade obradu za transplantaciju srca.

– Nakon te obrade se vidjelo da se srce više ne može oporaviti niti liječiti u nekim sljedećim teškim slučajevima kao koje sam proživio sve te godine – pojašnjava i dodaje kako na listi za transplantaciju nije dugo bio.

Bruno ispred bolnice gdje je kao beba od godinu i 9 mjeseci operirao srce prvi put

 

Novo srce samo nekoliko sati nakon dolaska na listu za transplantaciju

– Na transplantaciju srca nisam dugo čekao, praktički nekoliko sati. 22. ožujka prošle godine su me nazvali u večernjim satima s KBC Rebra da sam stavljen na listu za transplantaciju srca, a sutradan rano ujutro su me zvali da je došlo do ponude adekvatnoga organa te ako pristajem da bih trebao već toga dana doći na operaciju – priča nam.

Operacija je, očekivano, bila teška, kao i oporavak, a Bruno je na svemu zahvalan svom medicinskom osoblju i fizioterapeutima s kojima je morao surađivati kako bi ishod operacije bio što bolji. Danas živi život dostojan svog novog srca, puno se kreće, hoda i vozi bicikl. Napominje kako sluša sve preporuke liječnika, te kako živi mirnim životom bez stresa i nerviranja. Ipak, nikad neće biti kao svoji vršnjaci.

Značajno bolji život no prije

– Pijem jako puno lijekova, iako sada, godinu dana nakon transplantacije, taj broj je pao s 14 na nešto manje. Ako nakon tri godine sve bude uredu, ostat ću samo nužnim lijekovima, među kojima su i transplantacijski lijekovi. Njih ću piti do kraja života – priča nam.

Od nove transplantacije srca, na koju će vjerojatno morati kada mu tijelo prepozna da to nije njegovo srce, ne strahuje, jer svjestan je da bi do toga moglo doći. No, činjenica da mu se dobiveni organ poklapa oko 95 posto s njegovim tkivom, svakako će pomoći da što duže živi s ovim srcem.

– Tako visoko poklapanje prava je rijetkost i u svijetu, ovo što se meni dogodilo je gotovo nemoguće – priča i napominje da je svaki dan zahvalan na sreći koju je imao i novoj prilici koju je dobio.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!